Изборен борд ще организира предсрочния вот

Започва ревизията на работата на кабинета "Борисов"

30.01.2017 | 13:13 Редактор: Мария Аладжова
Изборен борд ще организира предсрочния вот

/Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR/

Изборен борд ще подпомага организацията на предстоящите предсрочни избори. Това реши служебният кабинет на първото си заседание. До две седмици трябва да има резултати от ревизията на управлението на кабинета "Борисов" 2. Срокът постави служебният премиер Огнян Герджиков. 

Областни управители, които не работят срещу купуването на гласове, ще бъдат освободени, стана ясно още от думите на проф. Герджиков.

29 905 000 лв. ще струват предсрочните избори на 26 март, според приетата от служебния кабинет план-сметка. За вота ще отговаря силовият вицепремиер ген. Стефан Янев.

"Ще бъде впрегнат много мощен екип, който на места да може да следи за всички тези явления – паразитни и вредни. Ще потърсим абсолютното съдействие на областните управители и там, където имаме сведение, че имат склонност да се заиграват непочтено, те ще бъдат освободени и ще бъдат назначени хора, на които сегашният кабинет има доверие, че ще съдействат максимално за честни избори", каза Герджиков на пресконференция в МС.

Премиерът уточни, че не си прави илюзията, че няма да има опити и че някъде няма да има пробив. Според него обаче "уродливото" явление няма да е в този мащаб, в който сме свидетели през последните години.

"Правоохранителните органи имат думата има ли корупционни практики, няма ли, но трябва да се подхожда много диференцирано, за да не стане покрай сухото да изгори мокрото или пък да извадим очи, вместо да изпишем вежди", коментира той.

Здравният министър Илко Семерджиев каза, че екипът му е бил свикан в събота и ще разгледа обстойно обществена поръчка за ваксини, подписана в последния момент от екипа на Петър Москов.

Той обаче даде да се разбере, че ще се работи за поръчка на ваксини в по-дълъг времеви хоризонт – не само за 2017 година, а поне в тригодишна перспектива.

Герджиков пък се пошегува с "традицията" на журналиста Илияна Беновска да връчва ябълка на първите ни мъже – на президента Радев в изборната нощ и на президента Плевнелиев в края на мандата му.

"Прави ми впечатление, че не ми носите ябълка", се обърна той към Беновска.

"Дал сте доказателства, че сте здрава българска ябълка, може би ще ви я дам накрая като благодарност за доброто управление", отговори му тя.