Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Историята трябва да разказва повече за 10-ти януари, смята Евгени Бакърджиев

Коментар за преломните събития от 97-ма и отпечатъка им днес

10.01.2017 | 20:37 Редактор: Мария Аладжова
Историята трябва да разказва повече за 10-ти януари, смята Евгени Бакърджиев

Историците са "страхотни длъжници" на 10-ти януари - днес младите знаят малко за тази дата и за ролята ѝ в развитието на държавата до наши дни. Това мнение сподели в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR бившият вицепремиер и политик от Съюза на демократичните сили Евгени Бакърджиев.

10-ти януари няма аналог в българската история, анализира Бакърджиев. Той си спомни как заради протестите срещу правителството на БСП с премиер Жан Виденов страната е била блокирана, а пристанищата, летищата и железопътните линии затворени.

"Това никъде не се изучава, никъде не се знае. Сегашните млади няма откъде да го знаят. Те смятат, че всичко това е дошло съвсем естествено", коментира гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Част от политиците се срамуват от тази дата и с основание. Да те изгонят с камъни от Народното събрание - това е присъда, това не е недоволство", каза той.

Според него от паметната дата през 1997 година до днес ясно си личи смяната в посоката на държавното развитие - и в национален, и в международен план. Сред правилните решения, взети от тогава до днес, по думите му, са европейският избор и членството в НАТО. "И още нещо: 97-ма година са изборите, в които за последен път имаме избрано мнозинство", отбеляза той.

Днес обаче непрекъснато излизали "политици или политически формации, които се качват на гърба на очакванията на хората и започват да помпат нереални, непочтени обещания", коментира още Бакърджиев.

Вижте във видеото пълния разговор: