Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кой ще влезе в служебния кабинет на Румен Радев?

Според политолога Георги Киряков "резервните скамейки" на партиите са празни

04.01.2017 | 20:38 Редактор: Мария Аладжова
Кой ще влезе в служебния кабинет на Румен Радев?

Събитието в политиката за 2017 година ще бъде изборът на служебно правителство, прогнозира в "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR политологът Евелина Славкова. По думите ѝ добрата новина е, че няма да има два служебни кабинета, но въпреки това процесът по предлагането на състав от министри от бъдещия президент Румен Радев ще бъде наблюдаван с интерес. 

"Едната хипотеза е, че Румен Радев ще назначи в служебния кабинет хора, които са близки до БСП. Другата хипотеза е, че ще бяга от тази линия", посочи Славкова.

Според нея лидерът на БСП Корнелия Нинова ще се дистанцира колкото се може повече от съставянето на служебното правителство, за да избегне негативи при предстоящия предсрочен вот. 

"По-скоро ще се опита да намери някакъв баланс, като съответно по-малък процент от представителите на служебния кабинет ще бъдат от БСП. Няма как да се избегне варианта, в който изобщо няма никакви лица от БСП", добави Славкова.

А според Георги Киряков "резервните скамейки" на партиите са празни: "Тази липса на нови лица, компетентни лица, които могат да управляват тази държава, си личи. Личи си по протакането, което г-н Плевнелиев 2-3 месеца поне направи, в опита си да измисли някакво служебно правителство", коментира политологът.

"Ако БСП иска да получи добър резутат на предсрочните избори, би трябвало да предпочете и да състави експертен кабинет. Тези експерти не знам колко няма да са свързани по-някакъв начин през годините с БСП", добави той. 

Едно обаче е ясно - в следващото 44-то Народно събрание ще има коалиционна формула, като според Славкова, ГЕРБ и Обединените патриоти имат повече шансове от БСП и ДПС.

Вижте във видеото пълния разговор: