Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Емил Георгиев: Един добре развиващ се ЕС е ключово важен за България!

2017 г. няма да бъде никак скучна година в политически план, коментира той в Денят ON AIR

04.01.2017 | 20:35 Редактор: Ирина Георгиева
Емил Георгиев: Един добре развиващ се ЕС е ключово важен за България!

2017 г. няма да остави никого разочарован, въпреки очакванията за скучна година в политически план. Това коментира адвокатът Емил Георгиев в предаването "Денят ON AIR".

В студиото на Bulgaria ON AIR, той очерта предстоящата година в България, през която тепърва ще бъде назначено служебно правителство и ще бъде определена дата за предсрочни парламентарни избори. "Очаква се жестока и брутална предизборна кампания от всички фронтове", прогнозира Георгиев.

Той коментира и "по-голямата европейска картина". По думите му по традиция в холандския парламент влизат много партии и там се сформира коалиционно правителство. Най-вероятно то ще бъде дясно-либерално правителство, смята Георгиев.

"Холандия е интересна държава. Тя е много развита, с много образовани хора. Тя е търговска, бизнес държава. Мисля, че там първо са създали бизнеса и после държавата, което може би е добър подход. Не смятам, че ЕС е тема, с която някой би се заигравал там, така че колкото и Герд Вилдерс да дискутира тази тема, тя ще му донесе някакъв успех, но няма да е исторически", обясни той.

Във Франция, експертът вижда интересен десен кандидат в лицето на Франсоа Фийон, "който прави много либерални заявки относно бъдещата роля на държавата. Той прави интересни заявки и получава подкрепа". Георгиев не вярва Марин льо Пен да пожъне успех.

Германия премина сравнително успешно през бежанската криза, смята адвокатът. Според него "Алтернатива за Германия" ще влязат със сигурност в Бундестага.

"Интересното за Германия е, че това ще бъде изборна година за нея. Там ще има избори в три федерални провинции. Най-голямата от тях е Северен Рейн-Вестфалия - там живеят почти 20 млн. души, тоест това е една мини Германия. Резултатите оттам ще бъдат една малка проекция как ще се развият нещата на федерално равнище, но факт е, че Меркел е неоспоримият кандидат на десницата, на Християндемократическият съюз", заяви Георгиев и добави, че и от ляво в страната също е интересно - в социалдемокрацията ще има разместване.

В Бундестага ще се върнат германските либерали партията на Свободни демократи, смята Георгиев. Той не би се учудил, ако Християндемократическият съюз на Меркел и Свободните демократите успеят да получат мнозинство и да съставят правителство. Според него то ще бъде добро, защото ще заложи на правилната дясна политика на правилните места с либералните възгледи.

В България сега ще сме много самовглъбени във вътрешнополитически план - нов президент, парламентарни избори и може би няма да се обръща толкова внимание на Европа, заяви експертът. Той обаче е категоричен, че един добре развиващ се ЕС е ключово важен за страната ни и не трябва да си правим илюзии в тази връзка.