България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

2017 г. - преломна година за Европа?

"Най-важното събитие за тази година са предсрочните парламентарни избори", коментира Валерия Велева

03.01.2017 | 09:11 Редактор: Мария Аладжова
2017 г. - преломна година за Европа?

Година на изпитания предстои за Европа, а и за света. Около това мнение се обединиха Весела Чернева, която е бивш говорител на Министерството на външните работи и директор на независимия Европейски съвет за външна политика, и журналистът Валерия Велева.

"Най-важното събитие за тази година са предсрочните парламентарни избори", посочи Велева в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. 

"Служебен кабинет трябва да организира изборите. Проблемът е какви ще бъдат резултатите след тези избори - дали няма да създадат такава невъзможна конфигурация за създаване на правителство. Вече започнаха някои анализатори да чертаят, че е възможно да се стигне до повторни избори, ако се състави кабинет, а към този момент ние не можем да се изправим пред такава ситуация", добави тя.

Нейната прогноза е, че освен ГЕРБ и БСП, които са двете водещи сили в момента, в новия парламент ще влязат и Обединените патриоти. По думите на Велева е възможно на политическата сцена да се установи и партията на Марешки, а също и "това, което ще се заформи около Слави Трифонов".

А според Чернева България изостава с няколко години от политическия тренд в Централна и Източна Европа:

"В ситуацията, в която се намираме в момента, като че ли това е добра новина, защото това, което видяхме в Централна Европа да се случва в последните години, което кулминира с преизбирането на Партията на справедливостта в Полша на Лех Качински - това е една тенденция, в която ние изоставаме. Надявам се да не настигнем централно-европейците в това отношение. Говоря за този националистически, много консервативен вот, много антиевропейски. Виждаме, че в България има ръст на този тип формации, но все пак се държи под 20%, като в Полша този резултат беше 45%", посочи тя.

"Какво ще стане с ЕС е много възможно да се реши в следващите месеци. Има тези избори, които следват един след друг - Холандия, Франция, Германия по-късно, влизането в Белия дом на Доналд Тръмп на 22 януари, което ще промени изцяло политиката за сигурност на европоейския континент. Ще остави Европа в едно състояние на вакуум до голяма степен по отношение на сигурността ѝ и как Европа ще успее да излезе от всичко това - това пряко ни засяга и за това въобще не се говори в България", добави Чернева.