България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българите са сред първите места на нации, искащи да бъдат в ЕС

Коментар на Владимир Кисьов и проф. д-р Ингрид Шикова

02.01.2017 | 09:17 Редактор: Мария Аладжова
Българите са сред първите места на нации, искащи да бъдат в ЕС

Две са основните събития в 150-годишната нова история на България - освобождаването от турско робство и членството в Европейския съюз. Това мнение сподели в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR бившият зам.-министър на външните работи и главен преговарящ за членството ни в ЕС Владимир Кисьов.

"75% от българските граждани проявяват недоверие към съдебната система. Българите са на челните места, които искат да бъдат в ЕС, което означава че все пак по-голямата част от българите искат правила, защото правилата не ни ги налага ЕС, а те са нормите на поведение и на живот", обясни Кисьов.

По думите му у нас има лоби в полза на олигархията, което пречи да бъде осъществена реална съдебна реформа. Той заклейми евроскептиците, като посочи, че членството в ЕС предлага много предимства, сред които свободното пътуване и отворения пазар, който подразбира изобилие на стоки.

"Най-добре се усети важността на ЕС, когато британците гласуваха за излизане. Тогава на мен ми се обадиха много хора, за да ме питат какво ще се случи... Едва в този момент те осъзнаха, че може да се случи така, че българите да не могат да пътуват там свободно, да не могат да работят", добави от своя страна проф. д-р Ингрид Шикова, един от основателите на специалност "Европеистика" в СУ "Св. Климент Охридски".

"В момента Европа е доста разделена като мнения за бъдещето си. Има страни, които са по-склонни да се отива към федерация, или поне по-тясна интеграция, има и други страни, които искат по-слаба интеграция, по-малко общи политики", обясни още тя.

Според проф. Шикова в българското общество рядко се провеждат дискусии по важни европейски въпроси. И все пак, за да се представяме добре в Общността, трябва да имаме собствена позиция, подчерта тя:

"Аз мисля, че ние трябва да се представяме добре пред България и пред българските граждани... Европейският съюз не може да бъда разглеждан като панацея, като някакво всеобщо лекарство, което ние ще погълнем и всичко ще бъде прекрасно. Ние самите трябва да искаме да си направим държавата модерна, съвременна и да живеем добре в нея".