Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Правителството да каже как български оръжия са стигнали до терористите в Сирия

Това призова директорът на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси чрез Bulgaria ON AIR

27.12.2016 | 20:09 Редактор: Ирина Георгиева
Правителството да каже как български оръжия са стигнали до терористите в Сирия

Българското правителство трябва да каже как българските оръжия, открити в Алепо, са стигнали дотам. Това призова директорът на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси чрез предаването "Денят ON AIR".

Припомняме, че преди около две седмици беше открито оръжие, произведено от ВМЗ-Сопот, в склад на бунтовниците в Алепо.

"През 2014 г. предупредих, че ние изнасяме огромно количество оръжие за Саудитска Арабия, за Катар и за някои фирми, които работят с ЦРУ. Тогава назовах какви полети тръгват, откъде тръгват, за къде, от кое летище. Знаеше се", заяви д-р Абуаси в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Около 19 декември бяха открити 9 склада оръжия в Алепо, изоставени от "Ал Нусра", клонът на "Ал-Кайда" в Сирия и там имаше огромно количество българско оръжие, произведено от ВМЗ-Сопот, изнесени от фирма в Лясковец и датите на производство са между юни и ноември през 2015 г.", продължи той.

Според него, за да стигнат до Алепо, няма друг начин освен да влязат през Турция. Експертът отрече твърденията, че оръжията да са подхвърлени.

"Да излезе някой от правителството и да каже как тези оръжия са стигнали до терористите и на кого сме ги продали. Те са продадени на Саудитска Арабия, на Катар чрез една американска фирма. Една част от тях преминаха през Турция, а друга - през Йордания", посочи той.

По думите му краят на гражданската война в Сирия не е много близо, но освобождаването на Алепо от терористите е ключово - "по този начин половината война е спечелена".

"Най-голямата част от бежанците не са в Европа, а в Йордания - 1,200 млн., около 1 млн. души има в Ливан, в Турция около 2 млн. души и в други арабски държави - около 1 млн. Не смятам, че тези от Европа ще се върнат, докато тези в Турция ще ги върнат. Ердоган ги използва като карта в преговорите и ще ги използва като карта при евентуални избори", коментира още той.