Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Психолог: В Хитрино се действа некомпетентно, пренебрегнаха хората

Най-страшна е липсата на информация, посочи Христо Монов в "Денят ON AIR"

16.12.2016 | 20:25 Редактор: Тодор Петров
Психолог: В Хитрино се действа некомпетентно, пренебрегнаха хората

Фактът, че се стигна до гражданско неподчинение говори, че пропуснахаме най-важното. В центъра е човекът, който е пострадал и тези, които му помагат да преодолее преживяното. Явно в Хитрино е пренебрегнат този принцип и се действа некомпетентно. Това управление на страната толкова може да се справя с такива ситуации - на нивото на кризисния PR.

С тези думи в предаването "Денят ON AIR" кризисният психолог Христо Монов описа случващото се в село Хитрино и действията на властите. Според него най-страшното нещо е липсата на информация. 

"Защо не казаха след една седмица или 10 дни, а казаха 48 часа", запита гостът на Bulgaria ON AIR по повод обещанията на властите, че хората ще могат скоро да се завърнат по домовете си.

Христо Монов добави, че за пострадалите хора най-важни са животните и имотите им, за които биха жертвали своя собствен живот. По думите му съвсем друг е светът на човека, който е преживял подобно нещо. 

Специалистът посочи, че следващото критично събитие ще е гражданското недоволство и преживеният травматичен стрес от страна на полицаите и пожарникарите в Хитрино. 

"Необходимо е веднага след отмяна на евакуацията в селото на място да отидат специалисти. Първата обществена сграда, която трябва да бъде пригодена за живеене е училището", препоръча психологът.