Зов на БЧК за Хитрино: Не изпращайте повече дрехи, нужна е трайна храна

Такъв ад не е изживяван в нашия край, каза доброволецът Неджет Мурад за Bulgaria ON AIR

16.12.2016 | 20:08 Редактор: Тодор Петров
Зов на БЧК за Хитрино: Не изпращайте повече дрехи, нужна е трайна храна

Служителят на БЧК Неджет Мурад отправи молба от ефира на Bulgaria ON AIR да не се изпращат повече дрехи за пострадалите при трагедията в Хитрино, тъй като вече има прекалено много. Той добави, че хората имат нужда от пакетирана трайна храна, която да им бъде предоставена.

От БЧК даряват храна и дрехи на всички нуждаещи се след огромните щети. Напрежението в Хитрино расте много бързо, тъй като блокадата на населеното място остава в сила. Припомняме, че над 1000 души бяха евакуирани. 

"Такъв ад не е изживяван в нашия край, а и в България. Мислехме, че е обикновена влакова катастрофа със само един засегнат вагон и получен взрив. Пристигнах около 35-40 минути след самия взрив и оттогава съм в движение. Трудно беше да убедим самите хора да напуснат къщите си. Изведохме ги и ги помолихме за ден-два да напуснат домовете си, но срокът се удължи много и търпението се изчерпи", сподели Неджет Мурад пред репортер на Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно още, че социално слаби хора са приютили най-много от пострадалите. Къщите, в които живеят не са пригодени за толкова много хора и битовите им разходи се увеличават, а с това и напрежението между тях.

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
Банка: УниКредит Булбанк