Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от БСП: АЕЦ "Белене" е необходима на България

Трябва да се вземе решение за бъдещето на централата, настоя депутатът Таско Ерменков в "Денят ON AIR"

15.12.2016 | 20:22
Глас от БСП: АЕЦ

АЕЦ "Белене" е необходима на България и решение за нейното бъдеще трябва да бъде взето. Това заяви в предаването "Денят ON AIR" народният представител от БСП Таско Ерменков по повод интереса на Китайската индустриална банка към АЕЦ "Белене".

"Централата е нужна на страната ни, защото няма друг вариант, по който да осигурим надеждно постоянно планируемо производство на електроенергия, освен чрез ядрените централи", поясни той.

По думите му има чужди инвеститори, които искат да участват в нейното изграждане. 

Ерменков е категоричен, че  държавата трябва да участва в изграждането на една ядрена централа най-малкото, защото едно ядрено съоръжение ще функционира на нейна територия и трябва да има контрол над оперативните действия и решения. 

"Държавата трябва да участва, защото става дума за енергийна мощност, която трябва да гарантира сигурност", допълни още гостът.

Според него България може да си позволи финансово участие, визирайки площадката в "Белене", която беше изградена.

"Подкрепям всяко действие, което свързано с проекта АЕЦ "Белене" и ние от БСП имаме намерение да внесем предложение за решение на НС, с което да отменим едно предишно решение на НС от 2012 година", уточни депутатът и допълни, че ако не решим проблема с "Белене" до януари и ако чакаме новото правителство, може да загубим и инвеститорите, които са наясно със законовото положение у нас.

Относно стратегията на БСП за бъдеща политическа кампания Ерменков каза, че партията има единствена задача и тя е да се яви на изборите, да спечели доверието на хората и да върне държавата на мястото й.