Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

От АБВ настояват за анкетна комисия заради бежанската криза

Има неяснота по какъв начин се изразходват парите, дадени от ЕС, коментира Румен Петков

09.12.2016 | 20:27 Редактор: Мария Аладжова
От АБВ настояват за анкетна комисия заради бежанската криза

От АБВ изразиха съмнения относно ефективността на оградното съоръжение по границата ни с Турция и начина, по който се изразходват парите, дадени от ЕС, за справяне с бежанския поток.

"Искаме да знаем какви са парите и по кои пера се разходват, очевидно има неяснота", коментира в "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

"Искаме парламентът да направи този дебат, обществото да знае какви са публичните средства и средствата от ЕС, които влизат, как се разходват, и да има стриктен контрол. Настояваме за спешни действия от страна на правителството и в ЕС, но и в конкретните ни преговори и отношения с държавите за политика на реадмисия", заяви още Петков.

По думите му остава неясно по какъв начин държавата контролира финансовите средства, които влизат в България по линия на бежанците. Именно поради това от АБВ поискали създаването на анкетна комисия, която да прегледа процедурите по изграждането на оградата и не само: "Предложихме свикване на анкетна комисия, но преди това предложихме декларация на българския парламент, която да подхване няколко ключови въпроса и да се декларира много ясна политическа воля за намиране на решения. Първият проблем е бежанската криза. Дискредитирана политика във връзка с изграждането и поддръжката на оградното съоръжение, защото ежедневно оттам влизат мигранти", поясни зам.-председателят на АБВ.

"Предлагаме много ясно парламентът да заяви на следващото служебно правителство, че настоява за стриктна финансова дисциплина. Предлагаме още сега да започнат незабавни мерки за успешното председателстване от страна на България на ЕС, настояваме да се заяви една солидна, перспективна позиция за изграждането на АЕЦ "Белене" и настояваме за тази анкетна комисията", добави той.

Вижте пълния разговор във видеото: