Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Отзвукът от Хитрино: Станахме ли експерти по всичко?

Изгуби ли се обществото в хаоса от многото факти и обстоятелства?

12.12.2016 | 20:30 Редактор: Мария Аладжова
Отзвукът от Хитрино: Станахме ли експерти по всичко?

Какви са реалните причини за трагедията в село Хитрино и как обществото реагира на новината за инцидента? На тази тема в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR говориха журналистите Катя Илиева и Димитър Илиев.

"Скептична съм, че истината ще излезе наяве, защото в хаоса от много факти и обстоятелства, изказвания на експерти, в крайна сметка след 1-2 години ще разберем, че нещата не стоят по този начин", коментира Илиева.

Според нея анализаторите се съсредоточават в детайлите и подробностите около инцидента, а голяма част от тях са станали "експерти" по органична химия. Важните въпроси, които е трябвало да бъдат поставени обаче, са други, смята тя:

"Имало ли е възможност институциите да регулират така процесите, че да не се стига до тази трагедия? Виждаме днес синдикатите на железниците - хората изнемогват, нямат средства, работят извън работно време. На нас ни закриха структурите, които първи реагират при такива ситуации. Оказа се, че в крайна сметка са закрити много структури в страната с цел икономии, но пък това е за сметка на сигурността", коментира тя.

А според Димитър Илиев е твърде вероятно човешкият фактор да е допринесъл за инцидента: "Напук на твърденията, че не трябва да хвърляме обвинения срещу машинистите от конретния случай, аз винаги мисля, че човешкият фактор играе много голяма роля. Просто всички инциденти, които станаха от 90-та година насам, винаги човешкият фактор е бил много важен".

По думите му трябва да бъде обърнато внимание на начина, по който се набират кадри за подобни позиции. Журналистът вметна, че в повечето случаи липсва и адекватно обучение, което да подготви машинистите.