Равносметка на деня: 7 източени цистерни, опасността остава

Утре властите ще прадставят подробен план за действие в Хитрино

12.12.2016 | 18:34 Редактор: Мария Аладжова
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Ограничителните мерки в шуменското село Хитрино остават, а утре може да се наложи да са по-строги, предупреди МВР шефът в оставка Румяна Бъчварова.

Тя обясни, че от утре екипите на място се захващат с по-специфични действия и трудната част от работата по цялостната аварирала композиция.

"Това, което сме постигнали за днешния ден – 7 напълно източени цистерни, две на половина и останали 3, по които се работи по разтоварването. В процеса на днешния ден бяха извършени и други обезопасителни действия. Получиха се някои усложнения, които ни забавиха с няколко часа. Изготвили сме план за действие, който ще представим в утрешния ден, за да видим какво ще се случи през нощта, защото колегите работят в денонощен режим. Утре ситуацията ще бъде малко по-различна и надявам се по-благоприятна“, каза Бъчварова.

Тя добави, че отново са били пуснати хората, които имат животни да ги нахранят, както и да си вземат личните документи и лекарствата.

По думите й е рано да се дават срокове кога ще приключи операцията в селото.

"Правим всичко възможно да работим в темп, който да гарантира сигурността на работещите на място, на гражданите и да се справим по-бързо с тази ситуация“, увери Румяна Бъчварова.

Шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов съобщи, че 5 екипа от пожарникари и спасители продължават работата си на място.

"Те, заедно с още 9 човека газовици имат за задача максимално количество от този пропилен да бъде източено и откарано в Бургас. Утре сутринта ще започнем да изграждаме подготвителни площадки, за да може крановете, които ще бъдат тук тази нощ да се включат в спасителните операции“, каза Николов.

По думите му това налага да бъдат и по строги мерките.

"Започна на практика най-тежката, най-специфичната рискова част от нашата дейност“, уточни той.

По думите му при 100% планиране винаги има нещо, което не може да се предвиди.

"При премахване на контактната мрежа се разклатиха стълбовете и на практика бяхме пред риск един от стоманените стълбовете заедно с носещата форма да попадне върху пълна цистерна и оттам до непредвидими последици“, обясни Николов. „Това имам предвид, че нещата са рискови все още“, поясни той.

"Ситуацията е овладяна, но се наложи за час и половина – два да спрем преточването на това вещество“, добави гл. комисар.

По думите му газ и в момента изтича, но няма опасност от обгазяване, което да застраши човешки животи.

"Може да образува облак, който евентуално да се възпламени и това е най-големият риск“, обясни гл. комисар Николов.

Той подчерта, че има опасност за спасителните екипи.

Здравният министър в оставка Петър Москов информира, че в Хитрино остават на постоянно дежурство 5 екипа на "Спешна помощ“, за да могат да обезпечат всички евентуалния развития на събитията.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913 
BIC: UNCRBGSF 
Банка: УниКредит Булбанк