Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ген. Киров: България не е и не може да остане изолиран остров от тероризма

Българското население не е достатъчно добре подготвено и информирано как да реагира в случай на терористичен акт, смята той

06.12.2016 | 20:29 Редактор: Ирина Георгиева
Ген. Киров: България не е и не може да остане изолиран остров от тероризма

България не е и не може да остане изолиран остров на спокойствие и на стабилност, когато целият свят е обхванат от глобален тероризъм, въпреки че всички органи и вътрешният министър Румяна Бъчварова говорят, че няма достатъчно ясна и конкретна информация за предстоящи терористични действия на наша територия.

Това заяви ген. Кирчо Киров, бивш началник на Националната разузнавателна служба в предаването "Денят ON AIR".

Той коментира и конфронтацията между БСП и ГЕРБ по повод обещаните пари от ЕС за защита на българската граница така: "Бих оставил това мерене на мускули на полето на политическите битки. Бих насочил вниманието на обществото към нещо друго. След бунта в Харманли, ние сме свидетели на няколко класически примера за това колко е важно да се борави внимателно с информацията; колко е важно информацията, която се подава да бъде проверена и достоверна. Имаме случаи, за които премиерът обяви, че след такива бунтове обикновено следват терористични актове."

Според него обаче такъв тип размирици едва ли биха провокирали голям терористичен акт. Те са предизвикани от други причини, които имат битов, междуетнически и религиозен характер, обясни ген. Киров.

България е конкретна цел на тероризма още от 2004 г. и не защото е богата и привлекателна страна, а защото участва много активно в многостранни операции, посочи ген. Киров и даде за пример мисиите с български контингент в Ирак, в Афганистан, в Босна и в Косово. 

"Това е нещо, което има съвършено конкретен характер по отношение на конкретни структури. Обстоятелствата, че България е оценявана като страна с мек режи и не е отпаднала като страна, потенциален обект на терористични актове, още нищо не означава", подчерта той.

С информация дали се подготвя терористичен акт разполагат оторизираните органи, които са Външните разузнавателни служби, ДАНС и структурите на МВР, заяви ген. Киров. Според него едва ли в публичното пространство може да циркулира такава информация под подобна свободна форма с достатъчна достоверност и конкретика.

Той предупреди, че с подобни сигнали, касаещи тероризма и националната сигурност, трябва да се борави изключително внимателно, защото пораждат напрежение, а то много бързо се трансформира в паника и в излишни страхове, а това може да доведе до ескалиране на конфликти.

Политическото говорене също е много важен фактор, който може да повиши градуса на напрежението, не скри ген. Киров. 

Българското население не е достатъчно добре подготвено и информирано как да реагира в случай на инцидент, коментира ген. Киров по повод аварията в метрото вчера. По думите му трябва да има информационна кампания.

Мигрантският поток е проблем, който има дългосрочен характер и ще продължи десетки години, а всяка една държава, каквато е нашата - на границата на две цивилизации, трябва да има своята вътрешна готовност, коментира още ген. Киров в студиото на Bulgaria ON AIR.