Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Вихър Георгиев: Не е вярно, че италианците са отхвърлили бъдещето си в ЕС

Въпреки оставката на Ренци, нещата ще продължат да се движат в рамките на неговите политики, каза преподавателят пред Bulgaria ON AIR

05.12.2016 | 20:44 Редактор: Луиза Божинова
Вихър Георгиев: Не е вярно, че италианците са отхвърлили бъдещето си в ЕС

Нарочно се злоупотребява с това, че едва ли не италианците на референдума са отхвърлили бъдещето си в Европейския съюз (ЕС). Категорично не е вярно. Големият въпрос беше дали и как да се реформира Италия.

Това коментира преподавателят по Европеистика д-р Вихър Георгиев в предаването "Денят ON AIR", след като днес италианският премиер Матео Ренци подаде оставка. Той загуби референдума, на който италианците трябваше да решат дали одобряват реформите, предвиждащи промени в конституцията.

По думите на д-р Георгиев там, където най-много хора са гласували против референдума, това са икономически най-ощетените региони през последните години в Италия. Той допълни, че въпреки оставката на Ренци нещата ще продължат да се движат в рамките на неговите политики.

"Най-вероятно сега ще има едно временно правителство, което ще се движи към избори през следващата година. Проблемът с банките обаче си остава", посочи преподавателят в студиото на Владимир Сиркаров.

По отношение на президентските избори в Австрия, д-р Георгиев коментира, че там е имало силен протестен вот при първите избори, които бяха отменени заради много малката разлика в резултата.

"След това видяха какво става с Брекзит. На чисто инстинктивно ниво усетиха това, което се случва и в САЩ - когато гласуваш протестно, ти искаш да накажеш, но парадоксът е, че наказваш най-много себе си", коментира д-р Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него трябва да си дадем сметка за дълбоките проблеми в ЕС, свързани с макроикономическите дисбаланси - едни държави твърде много изнасят, а други твърде много внасят в ЕС.

Целия разговор вижте във видеото: