Златен шанс за Бепе Грило след оставката на Матео Ренци

Популистите от "Пет звезди" се готвят да управляват Италия

05.12.2016 | 21:00 Редактор: Луиза Божинова
Златен шанс за Бепе Грило след оставката на Матео Ренци

Златен шанс за актьора политик Бепе Грило след оставката на италианския премиер в оставка Матео Ренци. Популистите от "Пет звезди" се готвят да управляват Италия.

Грило определи поражението на референдума като "победа на демокрацията".

Бепе Грило е един от политиците, които ще спечелят най-много от политическата несигурност в Италия. Движението му "Пет звезди" беше начело на кампанията против предлаганите от  Матео Ренци конституционни промени.

"Независимо дали ще спечелим, или ще изгубим, все едно и също - страната ни е разделена. Ние ще вървим напред, ще покажем наяве един различен поглед на света", каза Грило.

Той призова за незабавни предсрочни избори, а в блога си написа: "Сбогом, Ренци! Демокрацията победи. Големият победител са италианците, сега бързо трябва да се гласува."

Именно социалните мрежи стоят в основата на политическата пропаганда на Грило. Заобикаляйки традиционните медии, той е европейският политик с най-много последователи в интернет. Организира срещи на своя виртуален електорат, който дискутира въпроси от блога си. Стотици се отзовават.

Според анализатори движението на Грило заема нишата на алтернатива на традиционните партии. Социологически проучвания показват, че 30% от избирателите подкрепят "Пет звезди", главно младите хора.