Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолог: БСП получи сериозен импулс и няма да го изпусне!

Оставката на правителството беше удар върху парламентаризма, посочи Мария Пиргова в "Денят ON AIR"

05.12.2016 | 19:54 Редактор: Тодор Петров
Политолог: БСП получи сериозен импулс и няма да го изпусне!

Политологът Мария Пиргова посочи в предаването "Денят ON AIR", че БСП е получила сериозен импулс на президентските избори и няма да го изпусне. Според нея социалистите ще получат протестния вот и на парламентарните избори, ако не направят сериозни пропуски в предизборната си кампания. 

"БСП не би съставила правителство, защото няма интерес от това. Заинтересована е от бързо провеждане на конституционните мерки. Големият проблем е кой ще състави служебното правителството и кога ще бъде разпуснат парламентът", обясни Мария Пиргова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че този парламент е изчерпан от гледна точка на коалиции, развитие и управление, както и от гледна точка на авторитет. По думите на политолога не е ясно дори на самия президент Росен Плевнелиев дали ще състави служебно правителство. 

"Оставката беше удар върху парламентаризма. Нямаше нужда от тази оставка", настоя Мария Пиргова и добави, че ако ДПС предварително се съгласи на условията на БСП, то тогава може да има коалиция между двете партии в следващия парламент. 

Гостът в студиото на Владимир Сиркаров е на мнение, че пенсиите наистина могат да бъдат вдигнати драстично. "България не е бедна държава. Не е вярно, че няма публични пари за вдигане на пенсиите или за образованието", убедена е Пиргова.

Тя допълни, че правителството на премиера Борисов е докарало до просешка тояга БАН и Софийския университет "Св. Климент Охридски".