Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Тихомир Безлов: Случилото се в Харманли тепърва ще се изяснява

Ние трябва да имаме лагери от затворен тип - далеч от населени места, на самата граница, каза той пред Bulgaria ON AIR

25.11.2016 | 20:49 Редактор: Луиза Божинова
Тихомир Безлов: Случилото се в Харманли тепърва ще се изяснява

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията коментира случилото се в бежанския център в Харманли в извънредното издание на предаването "Денят ON AIR". Той посочи, че тепърва ще се изяснява това, което се случи там и каза, че центърът не е замислен като лагер от затворен тип.

По думите му в България влизат много малко хора през турската граница, а тези, които са в страната и опитват по няколко пъти да излязат, са едни и същи хора.

"Около 7000 човека са заседнали в страната и не могат да продължат, защото в Сърбия и Унгария е станало изключително сложно преминаването", поясни Безлов. "Знаейки, че няма път през нас, те предпочитат да не минават. Неслучайно има 30-50 човека, които влизат седмично, при положение, че имахме 1000-1200, които ги регистрираме"

Според него в момента ситуацията е доста по-различна от миналогодишната - има огромна промяна в Европа и това, което се случва на Балканите.

"Нещата стават бавно, но има видима промяна по отношение на мигрантския натиск", подчерта Безлов в студиото на Кузман Илиев.

"Каквото и да се случи с мигрантския поток ние сме на границата с тази ислямска култура и демография, която експортира мигранти. Ние трябва да имаме лагери от затворен тип - далеч от населени места, на самата граница и да има нормални лагери за семейства", заключи Тихомир Безлов пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: