Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Каква ще е съдбата на проекта "Белене"?

Българският интерес не е защитен, настоя в Денят ON AIR депутатът Валентин Николов

21.09.2016 | 20:23
Каква ще е съдбата на проекта

"Всички депутати са наясно, че парите за Белене трябва да се платят. Това е решението на арбитража във Женева", посочи в Денят ON AIR депутатът на ГЕРБ Валентин Николов. Той допълни, че и БСП са подкрепили тази идея и предлагат да се отмени решението за възраждане на проекта "Белене".

Гостът е категоричен, че нямаме друг изход, освен всичко да се отдели като отделна компания.

"Тези активи, като площадка "Белене" и всичко извършено покрай нея и всички детайли, ще станат наша собственост след плащането. Когато се отделят в една проектна компания, тогава реално ще знаем каква е сумата, с която държавата излиза на пазара", обясни Николов.

По думите му единствената модернизация е в системите за сигурност, тоест нямаме задължение да използваме тези системи, които са в проекта, който е бил проектът "Белене" тогава и допълни, че той ще продължи да държи пазарната си цена.

Николов каза, че към проекта има интерес от китайска компания, но самите ние не знаем на какъв етап е проектът, защото последната инспекция е била през 2012 година и никой не е виждал това оборудване. 

"Има много неща, които трябва да се свършат. Трябва да се направи инспекция. Трябва да се подготви документацията. Трябва да се удължи срокът на гаранциите от производителя. Трябва да се види и консервацията. Всичко това трябва да се направи съвместно от експерти и юристи", обясни депутатът.

Той посочи още, че ние можем да продадем тези активи, но те не могат да действат без хората, които държат авторските права и технологията.

Според депутата българският интерес в случая не е защитен, макар че руснаците не би трябвало да вървят срещу нас, защото най- добрият вариант е тези активи да работят и да имат възвращаемост.

Николов припомни, че към момента в Европа няма нито една централа от порядъка на 3+, която да работи

Той заяви, че тези средства не са окончателни и ще продължат да нарастват.
"Влизаме в тежки преговори. Не е толкова лесно от днес за утре да се реши въпросът", смята гостът.

Относно лихвите той посочи, че те могат да бъдат редуцирани, но това зависи от арбитража и нашата защита.

По мнението на Николов индустрията в България се е свила и скоро ще имаме нужно от нови мощности.