Отпускат 1,2 млрд. лева за задълженията за АЕЦ "Белене"

Борисов: Събрали сме 2,5 млрд. лева, за да се разплатим с Москва и Вашингтон

20.09.2016 | 14:20 Редактор: Тодор Петров
Отпускат 1,2 млрд. лева за задълженията за АЕЦ

Държавата ще отпусне 1,2 млрд. лева за изплащане на задълженията на НЕК за АЕЦ "Белене". Това ще стане чрез специален закон, който трябва да бъде одобрен в парламента. 

По време на правителственото заседание министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че ако НЕК плати до края на годината задължението си към "Атомстройекспорт", дължимата сума ще е повече от 1,26 млрд. лева. България оспорва размера на лихвата, което може да доведе до намаляване на сумата. 

Освен пари за "Белене" премиерът Борисов припомни, че през тази година сме се разплатили с т.нар. американски централи, за които държавата е отделила 1,3 милиарда лева.

"Тези които не спират да говорят в парламента, че сме най-бедните...все пак сме събрали 2,5 млрд. лева да разплатим в посока Москва и Вашингтон за тази година само. Нека да ги разхвърлят върху социални дейности, инфраструктура или за каквото искат. Като имат предвид, че бюджетът на Министерството на културата е 100 млн. лева, на Министерството на спорта под 100 млн. на година", коментира Борисов.

Премиерът подчерта, че вместо да отидат за социални плащания, тези пари са заминали за двете централи. Той допълни, че е възложил на приходните агенции, МВР, БОП задача до края на годината да бъдат събрани допълнително 300 млн. лева, необходими за поетите ангажименти към семействата на хора с увреждания, надзирателите в затворите, хората, които са по границата.