Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Колко ще ни струва АЕЦ "Белене"?

Безалтернативно е плащането ни към руснаците", каза в Денят ON AIR Жечо Станков

20.09.2016 | 20:23
Колко ще ни струва АЕЦ

"Днес на заседанието на Министерски съвет беше обсъден законопроектът в насока за възможност за повишаване на бюджета на Министерството на енергетиката, с цел дължимите средства да бъдат предоставени възмездно на НЕК, с излишно споразумение между двете страни-  Министерството на енергетиката и НЕК", обясни в Денят ON AIR зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

По думите тези средства ще бъдат преведени на руснаците.

Той посочи, че е забелязал обединение сред депутатите от различните партии, защото вече мислят за по- нататъшни решения, които изискват обаче изплащане на нашите досегашни задължения.

"Ако ние не предприемем действия по изчистване на задълженията между НЕК и "Атомстройекспорт", ни грозят лихви, които са около 10 милиона на месец и могат да се трупат до безкрайност и това може да донесе огромни финансови щети на българската страна", категоричен е гостът.

Според зам.- министъра руснаците вече са запознати с обсъжданите действия у нас и се надява тези задължения да бъдат скоро изплатени.

Станков уточни, че страната ни има претенция към съда, защото не е ясно как се определят тези лихви и допълни, че спрямо българското законодателство е неправомерно върху лихвите да се начисляват нови такива.

В студиото на Кузман Илиев зам.- министърът на енергетиката обясни, че плащането ще бъде възмездно.

"За да не окажат някакъв ефект върху бюджета, тези средства ще бъдат възстановени, като се има предвид, че оборудването като стойност струва толкова, колкото арбитражът го е оценил, на база на нашата поръчка", уточни гостът.

По думите му ще се даде на възможност на външни компании да придобиват активи на една бъдеща компания. 

"Интерес има от различни компании и се водят разговори, но сме изложили ясните правила, че сме готови да започнем такъв проект, но без държавата да се ангажира с държавна гаранция", настоя Станков.

Той каза още, че плащането ни към "Атомстройекспорт" към момента е безалтернативно и допълни, че АЕЦ "Белене" е започнат проект, но без задълбочен анализ.

"Реакцията, която е извършена до момента, е развързване на възела в перспектива. Не е в полза на ЕК да бави процедурата", заключи Жечо Станков.