Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Икономически интереси съсипват психиатричната помощ у нас

Състоянието в сектора е трагично - цари хаос, алармира пред Bulgaria ON AIR д-р Цветеслава Гълъбова

16.08.2016 | 20:50 Редактор: Тодор Петров
Икономически интереси съсипват психиатричната помощ у нас

Недостатъчни са грижите, които се полагат за психично болните у нас, а цялостната картина е трагична. Явно грижата за тези хора не се разпознава като приоритет. Няма здраве без психично здраве. 

За това алармира в предаването Денят ON AIR директорът на Специализирана болница по психиатрия "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова. Като основни причини за лошото състояние на сектора гостът посочи липсата на финансиране и икономическите интереси, които блокират ефективната работа на психиатричната помощ в България.

"Медикаментозната грижа е на световно ниво, но с това свършват добрите неща. Има различно финансиране и някой има интерес да са облагодетелствани едни лечебни заведения за сметка на други", разясни д-р Гълъбова, акцентирайки, че от всичко това страдат най-много пациентите. Те биват изписвани предсрочно или са пренасочвани към държавни болници, където условията не са добри.

"Цари хаос в тази системата, но в основата стои лошото качество на услугата, която получават пациентите. Посетете психиатричните болници, за да видите за какви коптори става дума. Условията са по-близки до затвор, отколкото до болнично заведение", възмущава се психиатърът.

Д-р Гълъбова добави, че когато пациентът трябва да бъдат лекуван в болница, той се лекува колкото е нужно, след което излиза навън и попада в нищото. По думите й липсва система, която да подпомогне обгрижването му. Оказва се, че често пъти тези хора нямат близки и остават напълно сами.

"Трябва всички да сме наясно, че психиатричната реформа е много тежка и ще отнеме години. Имаше чудесна национална политика за психично здраве, но продължава нищо да не се прави. Инициативата трябва да изходи от професионалната общност, а тя не е обединена", добави гостът в студиото на Владимир Сиркаров

Д-р Гълъбова посочи, че психично болните у нас са около 70 000. "Като процент и величина числото е голямо. Тази тежка болест започва в ранна възраст и води до инвалидизация. Нужна е мощна система от служби, която да обслужва пациента", коментира още психиатърът.