Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Вероизповеданията у нас да бъдат само на български език, настояват от ПФ

Трябва да бъдем изключително праволинейни, заяви д-р Султанка Петрова пред Bulgaria ON AIR

21.07.2016 | 20:51 Редактор: Луиза Божинова
Вероизповеданията у нас да бъдат само на български език, настояват от ПФ

От Патриотичния фронт (ПФ) инициираха промени в Закона за вероизповеданията. Патриотите настояват да се забранят проповедите у нас на чужд език.

"В Закона за вероизповеданията се казва, че всички служби трябва да се извършват на български език, всички, които са учили навън трябва да полагат приравнителни изпити в България", коментира в предаването "Денят ON AIR" д-р Султанка Петрова от ПФ. "Доста е подробен този законопроект, който внесохме. Искаме прозрачност при финансиране на частни училища на тези различни вероизповедания", настоя тя.

"Трябва да бъдем изключително праволинейни. Не може да отидеш в магазин, да си купиш хляб и ако продавачът е турчин, да ти каже да си поискаш хляба на турски език", категорична е Петрова. "Ние трябва да имаме самочувствието и мотивацията да правим тези неща, защото те са изключително важни за бъдещето на нашите деца", подчерта тя.

"През 2010 година започна един процес на деинституционализация. От големите домове за деца лишени от родителски грижи, децата започнаха да се местят в центрове за настаняване от семеен тип. Идеята е била тези деца да живеят в градовете, да бъде създадена среда, която е близка до семейната", каза д-р Петрова. "Всички тези намерения в годините са изкривени. Там са усвоени изключително много пари. Единствено на България са дадени 200 милиона лева за да бъдат построени, а всъщност резултатите са абсолютно никакви."

За това каква оценка би дала на Москов в края на парламентарния сезон Султанка Петрова каза:

"Аз мисля, че всички реформи, които се опита да направи д-р Москов са добри. С този контрол, който в момента се прави, надявам се наистина да се спре източването на Националната здравноосигурителна каса."

Очаквайте видео!