Комисията по вероизповеданията в НС прие на второ четене закона за бурките

Промените ще бъдат разгледани окончателно в пленарната зала

14.07.2016 | 18:19 Редактор: Мария Аладжова
Комисията по вероизповеданията в НС прие на второ четене закона за бурките

Проектозаконът за ограничаване носенето на облекло, което прикрива или скрива лицето, бе гласуван единодушно на второ четене в Комисията по вероизповеданията и правата на човека в Народното събрание, съобщи БНР.

Окончателно промените ще бъдат разглеждани в пленарната зала. Предложенията са на депутатите от ВМРО, като до второто четене на закона те направиха някои отстъпки.

Забраната касае носенето на прикриващо частично или скриващо напълно лицето облекло на публични места. Предвижда се глобата за първо нарушение да е 200 лв. и 1 500 лв. за всяко следващо. Ако нарушението е на длъжностно лице, глобата ще бъде 500 лв. и 2 000 за всяко следващо нарушение. 

"Разрешено е носенето на такива - дали ще са бурки, или някакви други наметала, в тези молитвени домове и храмове, където примерно се възприема, въпреки че в България не носят такива носии. Някой, ако реши, нека в молитвения дом да си слага всякакви покривала. И всеки вкъщи, в двора си, както намери за добре, може да носи. Но излезе ли на улицата и на обществени места, това не е позволено и е нарушение на закона"коментира промените председателят на комисията Красимир Велчев.