Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Делян Добрев: Иран проявява интерес към оборудването за АЕЦ "Белене"

Бившият министър на енергетиката подкрепи решението за спиране на проекта

13.07.2016 | 20:31 Редактор: Мария Аладжова
Делян Добрев: Иран проявява интерес към оборудването за АЕЦ

Към момента няма официална информация, че България ще предложи сделка на Иран за реактора за АЕЦ "Белене". Въпреки това вече се знае, че правителството разглежда Техеран като потенциален купувач на оборудването, предназначено за атомната електроцентрала, каза в "Денят ON AIR" бившият министър на енергетиката Делян Добрев.

"Това, което споделиха колегите е, че по принцип Иран проявява интерес към оборудването. Конкретни разговори не са водени, те трябва да се водят съвместно с руската страна", поясни депутатът от ГЕРБ.

По думите му вариантите за разрешаването на ситуацията са два - България да продаде реактора на Иран или на друга трета страна, или да преватизира проекта, като частният инвеститор поеме целия риск по неговото изпълнение.

Същевременно ексминистърът подчерта, че не съществува вариант за подновяване на споразумението с руската страна, предложено в сряда от опозицията. 

"За рестарт на АЕЦ "Белене" след декларацията от името на БСП и реакцията на всички останали партии, не може да става въпрос. Поне не във вида, в който този проект съществуваше от 2012 г., защото държавата няма необходимите средства, тя не може да бъде дори съакционер с частен стратегически инвеститор", посочи той.

Ако се осъществи най-лошият сценарий, а именно - държавата да поеме дължимата сума, ще бъде изтеглен нов заем, прогнозира Добрев.

От друга страна, ако правителството не беше взело решение да не поднови споразумението, от март 2012 г. досега България е щяла да губи по 100 млн. лева на месец, отбеляза депутатът.

Чуйте цялото интервю във видеото