Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Антон Тодоров: КТБ е ползвана от Цветан Василев като банкомат!

Десетки журналисти биват мачкани и довеждани до разходи, коментира пред Bulgaria ON AIR политологът, успял да спечели дело срещу фалиралия банкер

22.06.2016 | 20:45 Редактор: Луиза Божинова
Антон Тодоров: КТБ е ползвана от Цветан Василев като банкомат!

Собственикът на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев ще трябва да плати 1200 лева по дело за обида, което сам е завел срещу политолога Антон Тодоров. Причината - Тодоров го е сравнил с комедийния герой от филма "Борат". Софийският районен съд обаче не счете това за обида.

"За мен 1200 лева са много пари. Това са половината от хонорара ми за една книга и се появява някакъв наглец, който, за да се почувства значим, ми завежда дело", коментира случая Антон Тодоров в предаването "Денят ON AIR". "Необходима е промяна във възможността всеки да ти заведе дело и да те вкара в разходи", настоя той.

По думите на Тодоров в България има една тояга - чрез подобни дела десетки журналисти биват мачкани, довеждани до разходи, които ги карат да се замислят и да си вкарат в една автоцензура.

"Явно чувството ми за хумор е било неразбрано от Цветан Василев. Той е човек, който вероятно е под голямо напрежение и има защо", посочи Тодоров. "Ако се доверим на двата доклада на временната комисия на Десислава Атанасова, КТБ е ползвана от господин Василев като банкомат", категоричен е политологът. "Фирмата, която направи над 500 страници доклад казва, че 2 милиарда и 600 милиона лева са косвено и пряко, през поставени лица и фирми, източени от КТБ."

По отношение на банката и това как ще гледаме на случая след 10 години, Тодоров каза: "както гледаме на онова, което стана преди 20 години."

"До преди години не предполагах, че в кратък период ние ще имаме римейк - само 20 години по-късно почти същият казус", заяви той в ефир. "Това означава, че ние сме по-зле от животните - едно животно, като се спъне в един камък, не се спъва втори път."

В телефонна връзка в предаването се включи и Константин Симеонов, адвокат на банкера Цветан Василев. Симеонов заяви, че делото за клевета е гражданско, не го е водил той и практически не е запознат.

"Но от чисто професионална гледна точка, независимо, че съм адвокат на Василев, ако някой сравнява човек с Борат, това е меко казано обидно", рече защитникът. "Що се касае до информацията за това, че господин Василев е откраднал 3 млрд. и 700  млн. лева, до този момент това не се потвърждава по никакъв начин, тази информация е чисто клеветническа."

На въпрос дали още стои зад думите си, че главният прокурор "натиска" сръбските власти за екстрадирането на Цветан Василев, Симеонов заяви, че не знае дали прави такова нещо директно и никога не го е твърдял, но от думите на самия главен прокурор, той е поставял въпроса за екстрадирането на Цветан Василев пред Европейската комисия и други органи на Европейския съвет.

"Неговата работа е свързана с работата в държавата. Ако се опитва да използва европейски институции да натискат Сърбия, това е чиста намеса във вътрешните работи на една суверенна държавата", заяви юристът.

По време на включването на Константин Симеонов, Антон Тодоров му зададе въпрос дали е бил щатен служител в следствения апарат на Държавна сигурност. Адвокат Симеонов отговори, че е бил офицер на ДС, след което Тодоров подчерта, че не иска да разговаря с "такива хора."

Цялото интервю вижте във видеото: