AlixPartners: Цветан Василев източвал КТБ

Повечето решения за отпускане на кредити не са били в интерес на банката

03.05.2016 | 21:25 Редактор: Ирина Георгиева
AlixPartners: Цветан Василев източвал КТБ

Над 2,5 млрд. лева кредити, раздадени от Корпоративна търговска банка (КТБ), са отпускани с цел облагодетелстване на банкера Цветан Василев и свързани с него лица. Това е записано в изводите на разследващата компания, чийто доклад бе публично оповестен на сайта на банката в несъстоятелност, пише БНР.

"Има висок процент на кредити (над половината), които са били предоставени на дружества, свързани с г-н Василев пряко или чрез ТЦ-ИМЕ и до каналите за финансиране, на обща стойност 2.5 млрд. лева. Тези заеми обикновено имат много ограничен, ако изобщо имат такъв, потенциал за възстановяване, тъй като повечето от кредитополучателите имат неработещи предприятия, има малко / невалидни обезпечения и кредитните схеми често са били използвани, за да се погасят или обслужат други кредити към КТБ, за предоставяне на допълнителен капитал на Банката от втори ред, или предоставяне на кредитиране на лица, които не са клиенти Банката", пише в доклада.

Правени са сложни схеми, които да объркат и прикрият крайната цел, поясняват анализаторите. Въпреки това надзорът в лицето на БНБ е имал достатъчно "червени флагове", които да покажат, че банката се източва. Пример за това са големите кредитни експозиции към свързани лица. 

Повечето решения за отпускане на кредити не са били в интерес на банката, а на Василев през "Бромак" и свързани с него фирми, на други представители на управителния съвет и акционери, категорични са от разследващата компания  "Аликс партнърс".

Очертава се кръг от фирми - кредитополучатели, сред които "Петрол", БТК Виваком, "Родина Пропъртис", "Русенската корабостроителница". Руската ВТБ също е често споменавана в доклада на разследващите. 

Те описват финансови потоци, които са свързани с много тесен кръг от фирми и прогнозират ниска възможност за възвръщаемост. В значителна част от кредитите, отпускани от КТБ, не са учредени обезпечения или са направени незначителни такива. Свидетели "от първа ръка" са заявили, че предполагат, че "това е било намерението изначално". 

Трябва да се отбележи, че има скромно количество прихващания от страна на свързаните с г-н Василев дружества и дружествата-канали за финансиране, което предполага факта, че техните кредитни задължения във всеки случай няма да бъдат изплатени и поради тази причина не оправдават закупуването на вземания чрез цесии, посочват от "Аликс партнърс"  

В 500 страници одиторите обобщават и потвърждават, че банката е работела като пирамида - факт, който беше констатиран и от анкетната парламентарна комисия миналото лято.

Вижте докладите ТУК.