Цветан Василев: Ще създам фонд за всички пострадали от фалита на КТБ

Банкерът иска политическо убежище в Сърбия

06.04.2016 | 16:53 Редактор: Мария Аладжова
Цветан Василев: Ще създам фонд за всички пострадали от фалита на КТБ

"Не се крия в Сърбия. Тук съм, защото няма гаранция за моя живот и няма гаранции за справедлив съдебен процес", заяви Цветан Василев на излизане от съда в Белград.

"Вие по-добре знаете от мен, че целият процес срещу мен е политически, решението и по екстрадицията ще бъде политическо, така че нищо чудно и да поискам политическо убежище", отговори той, попитан дали ще потърси убежище в Сърбия. 

Днес той и адвокатите му представиха нови документи пред Висшия съд в Белград.

"Приложил съм нови документи, които уличават и прокуратурата в лъжа. Например, че има официално разследване в Швейцария срещу мен и моята съпруга, а пък аз предадох документи на съда, че такова разследване няма. Този документ е от декември 2015 г., твърдението на прокуратурата е от май 2015 г.", продължи банкерът.

Той нарече процесът срещу него в България "рейдърска атака, която използва всички силови структури на държавата, от следствие и прокуратура, през служби"

По думите му обвиненията срещу него се осъществявали "при пълното бездействие на Централна банка и правителството", а целта била да бъде унищожена КТБ и самият Василев в частност. 

Според Василев през лятото на 2014-а защитата му е поискала гаранция за неговия живот и това на семейството му, такива обаче не били дадени: "Ако толкова много са искали от Прокуратурата, аз им предложих чрез адвокатите си през септември, октомври 2014 г. да бъда разпитан с видеоконферентна връзка - отказаха. Ако толкова много са искали, на извънредната парламентарна комисия им беше предложено изслушване, също с видеоконферентна връзка, те също отказаха".

Банкерът обяви, че е депозирал две жалби в съда в Страсбург, които вече са приети. Едната е за нарушаване на човешките права, а другата - от еднолична фирма на Василев във връзка с отнемането на лиценза на КТБ.

"Както и да се развият делата в Страсбург, както и да съдя България, материално аз няма да ощетя държавата. Ще създам фонд, с който да компенсирам пострадали от това варварско отношение", увери той.

Пред медиите говори и адвокатът му, който отказа да коментира дали е започната процедура по искане на убежище на Василев в Сръбия. 

Защитата на банкера заяви, че пред сръбския съд са били представени доказателства, че са нарушени човешките права на Василев с цел да бъде отнет бизнесът му.