Цветан Василев обвинен за ръководител на престъпна група

Делото за източването на КТБ се поеме от Спецпрокуратурата

09.06.2016 | 18:07 Редактор: Луиза Божинова
Цветан Василев обвинен за ръководител на престъпна група

Делото срещу банкера Цветан Василев и останалите 13 обвиняеми за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) е изпратено в Специализираната прокуратура.

Това съобщи говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг, като посочи, че събраните нови доказателства позволяват повдигане на нови обвинения срещу Василев и това е причината делото да се поеме от Спецпрокуратурата.

"Според анализа на доказателствата на Специализираната прокуратура Цветан Василев е ръководител и организатор на организираната престъпна група, а останалите 13 лица са членове на групата, която е действала в периода от 1 януари 2009 г. до юли 2014 г.", каза Арнаудова.

Тя посочи, че прокурорите имат готовност, в случай на събиране на необходимите им доказателства, да приключат разследването дори до края на календарната година.

"Към този ден не са повдигнати обвинения, с днешно постановление делото се приема по компетентност. След това би следвало колегите, които взели решение да приемат делото, ще изпратят съответните призовки и на лицата ще бъдат повдигнати обвинения", уточни Румяна Арнаудова.

По думите й назначената международната експертиза, която се изработва от известна одиторска компания, ще бъде изготвена до края на месеца и предоставена в писмен вид на Специализираната прокуратура.

На 28 юли 2014 г. прокуратурата в България обвини задочно Цветан Василев за длъжностно присвояване на 206 милиона лева. Още същия ден той беше обявен за издирване от Интерпол.

Василев се предаде сам на властите в Сърбия на 16 септември същата година. От тогава той се подписва в централното полицейско управление като мярка, че няма да напусне страната или да се укрие. Паспортът му е отнет.

 

Още в репортажа на Васил Детелинов и Петър Симеонов.