Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Ветото на президента ще остане, ПФ няма да напусне коалицията

Анализ на ситуацията от политолога Емил Георгиев и социолога Евелина Славкова в ефира на Bulgaria ON AIR

12.05.2016 | 19:57 Редактор: Тодор Петров
Ветото на президента ще остане, ПФ няма да напусне коалицията

Ветото на президента върху промените в Изборния кодекс няма да бъде преодоляно. От Патриотичния фронт ще бъдат принудени на компромис, защото ще стане много голям скандал. Не можем по такъв начин да отблъскваме нашите сънародници.

Това заяви в предаването "Денят" на Bulgaria ON AIR политологът Емил Георгиев. Според него, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, най-много ще загубят малките партии и ще се стигне до двупартиен парламент.

"Гарантиран е двупартиен парламент, особено ако има мажоритарен вот. Не смятам, че някой иска такъв парламент. АБВ прескочи на магия бариерата от 4%, дори и те ще пазят някакво приличие сега", коментира политологът.

Социологът  Евелина Славкова споделя мнението, че от ПФ няма да напуснат управляващата коалиция. 

"Патриотичният фронт, независимо как ще се развие казусът с наложеното вето, няма да посмее да напусне, особено след оттеглянето на АБВ. Те не искат да има допълнителни сътресения. Може да се разчита на договорка между премиера Борисов и ПФ. Едва ли Бойко Борисов иска президентът Плевнелиев да съставя трети служебен кабинет", коментира Славкова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според нея със своята антиевропейка реторика ПФ ще създава още конфликтни точки. Всички негативи се пишат на гърба на Борисов и тъмните облаци се сгъстяват над неговата глава. Тя обаче не смята, че премиерът би се кандидатирал за президент, защото "на този етап той не е готов да прескочи на следващо ниво".  

"Едва ли ще се изнерви толкова много, за да се кандидатира за президент", каза Славкова.

По повод референдума, предложен от инициативния комитет на Слави Трифонов, социологът заяви, че отново се ползват популистки теми, които хората няма как да не харесат.

"Референдумите се ползват като инструмент за влизане в политиката. Трябва да се замисляме от ефекта на дадения резултат от гласуването", коментира Славкова.

Емил Георгиев разкритикува въпросите, заложени в предстоящия референдум, като поясни, че намира за смислен само един от тях.

"По въпроса с електронното гласуване вече сме отговорили. Въпросът със задължителното гласуване също вече е решен. Намаляване броя на депутатите е недопустим, само Велико народно събрание може да го реши. Единственият смислен въпрос е да се намали ли партийната субсидия. За другите съм много скептичен", коментира той.

Вижте целия разговор и всичко по темата във видеото:

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
purusha1952@abv.bg
преди 8 години
Напълно съм съгласен с изводите, Мнозинството от гласуващите ще лапнат въдицата и ще поискат броя на депутатите да се намали наполовина, но ще бъдат разочаровани, защото този въпрос е от компетенцията на ВНС. Но ми се струва, че липсващото звено на бъдещ политически поддръжник Бойко си го вижда именно в славитрифоновци и си ги котка. А инак Дългия да вземе да си каже истината кои интереси защитава и КОЙ е тези, които са заложили на неговия чар и политически талант.Ако и Дългия стане професионален политик, то... нямам думи. Сигнализирай за неуместен коментар