България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Притеснения за кабинета няма, ГЕРБ не се плаши от нищо!

Александър Ненков от ГЕРБ и Стефан Кенов от БДЦ за стабилността на управлението пред Bulgaria ON AIR

12.05.2016 | 10:16 Редактор: Ирина Георгиева
Притеснения за кабинета няма, ГЕРБ не се плаши от нищо!

Не смятам, че трябва да се притесняваме за кабинета, ГЕРБ винаги е била готова за избори, никога не сме се плашили от това, заяви в предаването 'Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR Александър Ненков от ГЕРБ.

"Предвид политическата ситуация абсолютно антидържавно е да се мисли за парламентарни избори", посочи той. "Господин Ивайло Калфин каза, че няма нужда от избори, което говори за държавническо мислене."

"При нас реално нищо не се променя", каза Стефан Кенов от БДЦ. "Ние винаги подкрепяме разумните решения, които са предлагани от управляващата коалиция. И досега смятам, че сме били важен фактор с нашите гласове при определени гласувания."

На въпрос дали има вариант БДЦ да замести АБВ, Кенов е категоричен, че няма никакви сигнали да си сменят позицията. 

"Това, което се случи в парламента е много ясно: лявото стана ляво, дясното си остана дясно и има две центристки партии, които са в средата. Ние сме по-скоро дясно центристи, отколкото само център ляво", категоричен е той. "Това, което искаме ние е да продължаваме и ще отстояваме нашите виждания за по-голям ръст в икономиката, подпомагане на българския производител, на младите семейства, социална политика към децата и майките, излизане от демографския колапс, по-бързо съдопроизводство. Това са неща, които от година и половина ги говорим и гледаме в партньорство с управляващото мнозинство да прокарваме нашите идеи."

Кенов посочи, че има и много неща, с които не са съгласни като например увеличаване на прага за гласуване на селски кметове от сто на четиристотин.

"Но в по-важните неща, смятам, че ще продължим в същия курс", каза той. 

"Октомври месец предстоят президентски избори.  Може би лявото пространство би се обединило около Калфин. Случилото се с АБВ не ни изненадва", заяви Ненков.

По отношение на това дали парламентът е намерил своя баланс, депутатът от ГЕРБ каза, че думата "баланс" е нещо много трудно в настоящата ситуация.  

"Във всяко едно решение, което сме предлагали винаги е имало хора, които са подкрепяли тези решения и такива, които не са. В крайна сметка това не е било повод за разрив в отношенията между партиите и тук наистина трябва да надделее държавническото мислене и какво е важно за държавата", настоя той. "Предвид факта какво се случва и в Гърция, и в Турция, и в Македония, и в Сърбия, ние не може да си позволим държавата да тръгне по тази наклонена плоскост", категоричен е Ненков.

На въпрос дали ГЕРБ има единна позиция по ветото за Изборния кодекс, Ненков каза, че ако трябва да бъде максимално откровен като цяло самата тема за гласуването в чужбина реално за тях никога не е била толкова съществена.

"Но ние сме тази партия, която трябва да намери баланс за стиковка между всички тези интереси - ПФ, РБ, Български демократичен център и така нататък", заяви той. 

"Според мен беше грешно дефиниран проблема и оттам дойде грешното решение", заяви Кенов по отношение на растящото напрежение между властта у нас и българите в чужбина, които заради секциите в Турция бяха поставени под общ знаменател. "Смятам, че патриотите са разумни хора и са го доказали няколкократно. Всички смятат, че в една секция, в която са гласували 1500 човека е фалшифициран протокола. Няма как повече от 350-400 души да гласуват реално в една секция", обясни той и добави, че не смята, че ПФ ще свали правителството, само защото са тропали с крак и са казали, че трябва да ограничат гласовете от Турция. "Ние трябва да направим по-прозрачен и по-законен изборен процес в страните извън Република България", посочи Кенов.

"Задължително гласуване няма в момента. Гласуването е право, независимо от Изборния кодекс, живеем в представителна демокрация", категоричен е Ненков. "Активната регистрация, това да заявиш, че искаш да гласуваш, в много държави е въведена за това - изчиства се възможността за спекулации, за мъртви души в списъците", допълни той. "Ако не осъзнаем важността на нашия избор и за това колко сме се борили за правото да гласуваме, а не го упражняваме сега е много грешно", заключи Ненков.