Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Пламен Юруков: Ако Миков не оглави отново БСП, ще създаде собствена партия

Роенето вляво е "синдром на българската политика", коментира Юруков в "Денят ON AIR"

28.04.2016 | 20:29 Редактор: Мария Аладжова
Пламен Юруков: Ако Миков не оглави отново БСП, ще създаде собствена партия

Ако лидерът на БСП Михаил Миков изгуби на предстоящите избори за нов председател на Левицата, той най-вероятно ще създаде своя партия. Това заяви в предаването "Денят ON AIR" бившият лидер на СДС Пламен Юруков в коментар за действащия политически спектър у нас - вляво и вдясно.

В подкрепа на думите си Юруков посочи, че в БСП се наблюдава роене, като приведе пример с формациите ПП "Движение 21" на Татяна Дончева и АБВ на Георги Първанов. 

"Това е синдром на българските политически партии, които са направени по модела на БКП. Те са под формата на пирамида, централизирани. Председателят държи цялата власт. При една избирателна система, в която той прави листата и определя кой да влезе вътре, е нормално тези, които са отхвърлени и губят позиции, да търсят друга политическа кариера", коментира Юруков.

Според него преходът от годините на БКП до днес не е бил ефективен, тъй като в системата се запазили старите практики:

"В България все още службите много лесно влизат в личното пространство, докато като поискаш информация от администрацията, било то местна или национална, не ти я дават. Това е старият подход на ДС", анализира бившият лидер на СДС. 

И продължи, че: "Дясното беше "за" демокрацията и "за" пазарната икономика и за тези, които по инстинкт или по идея искаха да си запазят стария модел. Тази борба си съществува, в един момент дори и гласно да не се говори, все пак институциите ни все още остават непроменени".

Целият разговор - във видеото!