Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Левите партии ще се обединят, прогнозират политолози

За промените в Изборния кодекс и за лявото политическо пространство у нас - коментар на Димитър Гронев и Борислав Виларов

26.04.2016 | 20:42 Редактор: Мария Аладжова
Левите партии ще се обединят, прогнозират политолози

"Който има властовите ресурси, той прави такива промени в Изборния кодекс, каквито са му изгодни". Така коментира приетите промени в кодекса политическият психолог Димитър Гронев в предаването "Денят ON AIR". 

Той беше категоричен, че това не е първият, нито ще бъде последния такъв случай. Подобно мнение изрази и политологът Борислав Виларов:

"Има една аксиома, която бихме могли да определим по следния начин: "Който кодекс вади, от кодекс умира", защото всички промени, които бяха правени под диктат през последните години, особено в изборните закони, всъщност се оказа, че работят срещу мнозинствата, които са наложили".

На въпрос под чий именно диктат, Виларов отговори: "Под диктат на тези, които в момента управляват и силово се опитват да наложат тези промени".

"Лично аз не бих казал, че ГЕРБ е дясна партия, с цялата условност на това, че те са член на Европейската народна партия. Тази партия (ГЕРБ - бел. ред.) е съвсем антиреформаторска по дух, особено нейното парламентарно мнозинство. Цялата им политика, която провеждат с опити за някакви реформи, показва, че те първо не знаят за какво става дума. Но те все пак са основна част от това управление и тяхното мнозинство в голяма степен решава какво ще се приеме. Виждаме, че в редица случаи има отстъпление от програмната декларация, която беше създадена от правителството, включително и с предизборния кодекс, който е най-същностното политическо нещо, което се прави, защото предопределя за доста време как ще бъде подреден политическия живот в страната и участието на всичките власти", коментира Виларов. 

БСП и левият политически спектър

Според Димитър Гронев БСП е предприела нов курс - "наляво и към националните интереси". По мнението му лявото политическо пространство у нас е в насипно състояние, като не е икзлючено отделните звена в него да се обединят в бъдеще:

"В момента има едно разграничаване между тези, които напуснаха или бяха изгонени от БСП... Те направиха АБВ, бяха опитани и други политически проекти, така че цялото ляво да се обедини. Това ще стане един ден, но при условие, че има ясна политическа рамка, че няма такива примитивни решения от типа "Който приема нашата програма, той е с нас".

Гронев коментира и изказването на Красимир Янков, според когото лидерът на Левицата Михаил Миков манипулира изборите за нов председател на партията, като изпозлва нелоялни практики.

"Янков пресолява нещата, очевидно е, че той си прави кампания с идеята да се превърне в основен опонент. Иска направи дебат с Михаил Миков, Корнелия Нинова и него. По този начин, в парламентарни избори, когато обявиш някого за опонент, ти му вдигаш рейтинга", поясни психологът.