Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

България и бежанците не я искат, пошегува се проф. Пантев в Денят ON AIR

Според него страната ни не е толкова застрашена, че ще има шатри пред храм-паметника "Александър Невски", колкото други държави

30.03.2016 | 21:33 Редактор: Ирина Георгиева
България и бежанците не я искат, пошегува се проф. Пантев в Денят ON AIR

България и бежанците не я искат, пошегува се историкът проф. Андрей Пантев в Денят ON AIR. 

Според него страната ни не е толкова застрашена, че ще има шатри пред храм-паметника "Александър Невски", колкото други държави. Но като всяка комплексарска страна бием тревога малко повече, отколкото ни обръщат внимание, може би за да бъдем по-забележими, смята той.

"Защо комплексарска? Защото народ, който търси величието само в миналото, който приема, че само чуждото признание е индикация за морал, за успех, за право ... гледам сравняват ни с Швеция какво било. Кога в България е било по-добре от Швеция? Нека да си знаем възможностите, това ни прави по-силни и като реализация", посочи той.

Още по темата

Много фриволно и хомогенно употребяваме понятието "Европа", коментира още проф. Пантев. По думите му се още, ако не викове, то столетия делят от едно заспало балканско село и Пикадили Съркъс, и Рингщрасе или Шанз-Елизе. Така че не винаги Европа трябва да се възприема спрямо географските си граници, които също са условни, посочи той.

"Идеята да се възприема тероризма, който сам по себе си е варварски като проява и сам по себе си, дивашки - като израз и еманация на абсолютното зло. Те се колят и взривяват, защото са зли или ислямисти. Личи, че тази философия, този мотив, това обяснение и тази превенция, както е модерно да се каже днес - не работи. Трябва да се намери някаква друга причина - такава, която може да е мотивирана с фанатизъм, но и с наличието на някаква несправедливост. Европа лекичко изпуска пара и става лесна плячка на брутални актове, наред с всичко останало, тя вече престава да консумира колониалният гювеч от едно многовековно консумиране", коментира още проф. Пантев.

Историкът не може да възприеме обаче, че тези, които се давят в гумените лодки са бъдещи бомбаджии, не може да възприеме, че дете, което спи на рамото ще взриви Айфеловата кула. Насред основателните тревоги, трябва да има и надежда за човечността. Европейците сме измислили християнското милосърдие, подчерта той.

Чуйте целия коментар и анализ на проф. Андрей Пантев в следващото видео: