Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Предложението за задължително гласуване: Глупаво, ненужно и безсмислено

Нищо смислено не може да излезе от това предложение и само ще ядоса хората, заяви Емил Георгиев в Денят ON AIR

10.03.2016 | 20:03 Редактор: Ирина Георгиева
Предложението за задължително гласуване: Глупаво, ненужно и безсмислено

Предложението за задължителното ‪‎гласуване, което‬ мина на първо четене в НС, е глупаво само по себе си. То е ненужно и безсмилено. Това коментира председателят на УС на ДЕОС Емил Георгиевв Денят ON AIR.

Не е ясно дали това предложение е противоконституционно или не. Има Конституционен съд, който да каже, отбеляза Георгиев.

"За огромно съжаление партиите на статуквото в България с огромните разочарования, които нанасят на избирателите си с това, че не спазват обещанията си, лъжат ги и им говорят празни приказки, искат да спрат процеса на отдръпване на гласоподавателите с въвеждането на едно задължение, скрепено със санкции", посочи Георгиев.

Още по темата

Нищо смислено не може да излезе от това предложение, само ще ядоса хората и най-вероятно ще ги отдръпне още повече от процеса на гласуването, прогнозира юристът.

Глобата от 50 лева най-вероятно ще се налага абсолютно избирателно, смята Георгиев.

"Знаем, че българското правоприлагане не е способно да действа винаги спрямо всички. Най-вероятно, ако някой не е ходил да гласува и искате да му направите нещо лошо, то ще проверите дали е гласувал. Когато не е - ще му ударите една глоба от 50 лева. Българската система няма капацитет. Толкова по-безмислено изглежда предложението на този фон", уточни той.

Предложението за задължително гласуване се "бие" и с други подобни - като например предложението за активна регистрация, отбеляза експертът.

"Не е ясно тази регистрация спрямо кои списъци ще се прилага. Съответно задължителното гласуване спрямо кои списъци ще се гледа. Да не стане така че в един момент показателните постановления да бъдат издадени срещу една голяма маса мъртви души. Това ще създаде напрежение в администрацията", добави той.

"Знаем, че второ гласуване се случва истинският парламентарен обхват. Напълно възможно е да наделее разума и в крайна сметка да не се събере мнозинство за тези текстове", добави той.

Георгиев сравни задължителното гласуване със задължителните униформи едно време - "те не принудиха повече хора да ходят на училище или да се справят по-добре".

Още по темата

Има социологически проучвания според, които някои партии ще разширят така нареченото си ветрило, коментира още той. Според него една такава мярка би мобилизирала да гласуват малко повече хора за тях.

"Факт е, че ДПС дължи своето много добро представяне, свръх пропорционалното си представяне в Парламента, на ниската избирателна активност. Възможно е, ако се приеме мярка на задължително гласуване, все пак достатъчно хора да се вслушат в нея, да излязат и да гласуват и по някакъв начин да подкрепят партия - било тази на тяхното предпочитание или на решение, взето в последния момент в тъмната стаичка. Смятам, че ще има много голям брой невалидни бюлетини", заяви той.

Над 1 млн. и 800 хил. души казаха "ДА" на Референдума за задължителното гласуване, отбеляза още той. По думите му е-вотът е изключително важен за младите хора и тези, които живеят извън България, "а това са тези, които внасят над 2 млрд. лева всяка година в българската икономика".

"Предложенията за електронното гласуване са едно малко буренце мед - нещо много хубаво и сладко, но Цветан Цветанов успя да хвърли лъжица катран и опорочи идеята да имаме скоро добре работещо електронно гласуване", добави той по повод предложението на председателя на вътрешната комисия да се отмени текстът от бъдещия закон, с който се вграждат идентификатори в личните карти

Чуйте: