Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Две години от изчезването на малайзийския полет MH370

Една от най-вероятните теории е тази, че нещо се е случило на борда - пожар, отказ на системите, смята Алескандър Богоявленски

08.03.2016 | 21:28 Редактор: Ирина Георгиева
Изчезналият самолет от полет MH370

Навършват се две от години от изчезването на полет MH370. Това коментира авиоекспертът и водещ на Авиошоу Алескандър Богоявленски в Денят ON AIR.

Това е най-голямата загадка в историята на авиацията и въобще на авиационните инциденти, посочи Богоявленски. По думите му вече две години експерти се опитват да намерят този самолет и не успяват.

Още по темата

Загадката започна да се разплита миналия юли 2015 г., когато една част от Boeing 777 на Malaysia Airlines беше намерена на остров Реюнион  в Индийския океан, поясни Богоявленски. По думите му въпреки всички конспиративни теории, намереното парче означава, че самолетът е паднал в океана.

"Самолетите имат най-различни системи, които предават сигнали по време на полет, докато са на земята, след като настъпи даден инцидент и т. н. В този случай имаме доста рядкото явление тези системи да не са работили по време на самия полет или до довършването на този полет, тоест самолетите са летели на сляпо и след това мястото на инцидента, за което знаем, че е Индийският океан е прекалено отдалечено и в тази си част той е прекалено дълбок, за да могат тези системи да предават сигнали", поясни той.

Авиоекспертът смята, че става дума за съвкупност от проблеми и за вериги от събития, за която има още пробойни и неща, които не знаем. Заради това и експертите не могат да се произнесат със сигурност.

Една от най-читавите теории е тази, че нещо се е случило на борда - пожар, отказ на системите, което е заело вниманието на пилотите, заяви Богоявленски.

През септември 2015 г. беше открита още една част, за която също се предполага, че е от този самолет изплува край Малдивите и още се намира за изследване в Малайзия, съобщи той.

Издирването на полет MH370

  • През май 2015 г. претърсването бе фокусирано върху 60 000 кв. км приоритетна зона; Повече от 60% от площта е претърсена към тази дата;
  • Претърсването струва 120 млн. долара - съвместно финансирано от Австралия и Малайзия

Фактите:

  • На 8 март 2014, полет MH370 на Malaysian Airlines, излита от домашното си летище Куала Лумпур и се насочва към китайската столица Пекин.
  • Час по-късно, посред нощ самолетът изчезва от контрола на диспечерите.
  • Изключително странният и по всяка вероятност трагичен инцидент е съпроводен от толкова много противоречива информация, че авиационните власти в няколко държави на няколко пъти категорично сменят посоките на търсене и версиите за изчезването на машината.

​Най-масово възприеманата теория

  • Мнозина възприемат теорията, че самолетът е най-вероятно някъде на дъното на Индийския океан южно от Индонезия и западно от Австралия.
  • На 15 април 2014 подводницата Bluefin-21 бе пусната да търси изчезналия MH370 на дъното на Индийския океан, в австралийски териториални води.
  • През лятото на 2014 самолетът вече го търсеха в южната част на Индийския океан.
  • В края на 2014 зоната на търсене бе увеличена над 40 хиляди кв.км и австралийците използваха случая да картографират океанското дъно.
  • Юли 2015 г. беше открито парче от самолета на полет MH370 на Malaysian Airlines
  • Септември 2015 г. е открито още едно парче, за което се подозира, че е част от самолета;