Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

България надплаща доставките на газ

Можем да претендираме за неустойки, ако бъде доказана вината на "Газпром", коментира в "Денят ON AIR" Трайчо Трайков

16.02.2016 | 21:59 Редактор: Мария Аладжова
България надплаща доставките на газ

Ако Европейската комисия докаже, че "Газпром" е злоупотребявала с монополното си положение в източно-европейския пазар, България може да иска рабат.

Това каза в "Денят ON AIR" бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

Днес стана ясно, че ЕК вече ще иска задължително докладване на цените в дългосрочните договори за газ, ускоряване строежа на интерконекторите и достъп до втечнен природен газ за всяка страна-членка. 

По този начин Комисията ще изгради т.нар. „Енергиен съюз“ с цел намаляване зависимостта от един енергиен източник в Източна Европа.

Към момента България е надплащала получаваните доставки на газ, обясни Трайков.

У нас непазарна е и ситуацията и с течните горива, напомни енергийният експерт. 

По думите му функционирането на предполагаемия картел е "големият провал на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)".

"През 2012 г. КЗК заподозря, че има картел. После получи обяснения от основните вериги и промени мнението си", коментира Трайков.

Електроенергията и подкрепата на бизнеса

Днес, след среща с премиера, председателят на УС на КРИБ Кирил Домусчиев изрази подкрепа към кабинета Борисов 2.

"Подкрепихме кабинета на Бойко Борисов, тъй като миналата година извърши доста полезни неща и реформи, даде стабилност за правенето на бизнес и днешната среща потвърди тези наши впечатления. Обещахме да се виждаме всеки месец и да коментираме важни теми”, каза Домусчиев.

Трайчо Трайков потвърди, че цената на енергията за бизнеса в България е конкурентна на тази в ЕС.

Това обаче не винаги е било така, подчерта той. След въвеждането на такстата "Задължение към обществото", предприятията увеличиха разходите, свързани с екологичните политики на правителството, а именно - комбиниране на производство и възобновяемите източници.

"Това принципно правилно решение  доведе до значително и неочаквано повишаване на електроенергията в бизнеса", каза Трайков.

"В последствие обаче правителството компенсира разходите на най-енергоемните препдриятия, след съгласуване с ЕК", заключи той.