Правителството не изпълнило договореностите с бизнеса за енергетиката

Такса "задължение към обществото" може да бъде редуцирана, но само след поправки в закона, посочи Васил Велев

18.01.2016 | 14:51 Редактор: Мария Аладжова
Правителството не изпълнило договореностите с бизнеса за енергетиката

В началото на годината работодателските организации в България възроптаха, че не са доволни от изпълнението на договорените с правителството реформи в енергетиката. Сега става ясно, че от всички договорени с парламентарните групи и КЕВР позиции е изпълнена само една, заяви председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България - Васил Велев, в ефира на БНР. 

"Прекратено е свързването на нови източници производители на електрическа енергия на преференциални цени от оборски тор, в случая. С което може да се каже, че до голяма степен е предотвратено бъдещо покачване на цената, за сметка на скъпа енергия от ВЕИ. Всичко останало е в процес на бавно осмисляне", поясни Велев. По думите му големите сметки за електроенергия са причина за забавянето на износа и на заетостта. "Нещо, за което предупредихме, че статистиката ще го улови по-късно. Ето, тя вече го улови", допълни той. 

Оказва се, че не всички приходи от квоти за емисии парникови газове се насочват към Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Близо една трета отиват в ПУДООС към Министерството на околната среда и водите. За да се промени това, Асоциацията на индустриалния капитал в България предлага поправки в закона, включително и за редуциране на таксата "задължение към обществото" от 1 февруари, която се плаща от фирмите и всички крайни потребители на свободния пазар на електроенергия.

"Износът продължава да не участва в данък "задължение към обществото“. Имаме предложения как това да става на пазарен механизъм. В същото време не се използва понижаването на цената на природния газ изцяло, за да се намали кроссубсидирането", заключи председателят на асоциацията.