Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ив. Иванова: Докладът на ЕК е умерен и достатъчно критичен

В доклада има две добри и две лоши новини, смята тя

27.01.2016 | 20:10 Редактор: Ирина Георгиева
Ив. Иванова: Докладът на ЕК е умерен и достатъчно критичен

Докладът на ЕК за напредъка на България в сферите правосъдие и вътрешни работи е умерен и достатъчно критичен, за да стимулира правителството за по-нататъшни действия. Това заяви директорът на Правна програма в Институт "Отворено общество" Иванка Иванова в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. Според нея докладът е и добронамерен.

В доклада има две добри и две лоши новини, смята Иванова. Според нея първата добра новина е признанието, че разделянето на ВСС на две колегии е положителна стъпка, но е отбелязано, че това е недостатъчно и трябва да продължат промените там. Втората добра новина е, че ЕК отново предлага помощта си на България.

Двете лоши новини, според Иванова са, че проблематиката все повече се фокусира върху Прокуратурата и че тя трябва да започне да работи ефективно. Следващият голям фокус ще бъде върху реформи в Прокуратурата, поясни тя.

Изричната препоръка на ЕК е за независим анализ на дейността на Прокуратурата, смята Иванова. По думите й препоръката е за външно наблюдение, въпреки че може и да е на местно ниво.

Втората лоша новина е за връщането на темата за поръчковите убийства, поясни Иванова. Тя отбеляза, че думичката "поръчкови" не е била използвана в доклад на ЕК от 2009г. и това е лош сигнал.

"Една нереформирани Прокуратура може да бъде разклащана и да се задълбочават проблемите след всяко едно знаково убийство. Тя трябва да гарантира равенството на народа." - добави Иванова.

Реформата на Прокуратурата е част от очакваната реформа в съдебната система, подчерта тя.