Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Ст. Манов: Е-гласуване може да е свеж полъх в начина на провеждане на избори в България

Интернет вотът се използва за изключително сериозни неща във Франция

03.11.2015 | 09:40 Редактор: Ирина Георгиева
Ст. Манов: Е-гласуване може да е свеж полъх в начина на провеждане на избори в България

Интернет вотът се използва за изключително сериозни неща във Франция без притеснения. Това обясни специалистът по избирателно право Стефан Манов в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев.

"От 2012г. французите, живеещи извън страната избират 11 депутата в Долната камара на парламента и това става чрез дистанционно електронно гласуване. Не само, че съществува електронният вот, но той беше предпочетен от 60% от гласувалите тогава (2012г.) - 220 000 френски граждани извън страната." - обясни Манов.

"Интернет вотът се използва от 2009г. и за изборите на така наречената Асамблея на французите от чужбина - това е представителен орган на живеещите извън страна френски граждани, който избира 12 сенатора в Горната камара на парламента." - добави специалистът.

Интернет вотът може да е нов свеж полъх в начина на провеждане на избори в България, смята Манов. Според него не са оправдани страховете затова, че той ще опрости купуването на гласове, а напротив съществуващите технологии ще го направят по-трудно.

"Вкарването на между 100 000 и 300 000 свежи нови гласове, които не са били реализирани чрез интернет вота на младите, които в изборния ден мислят за нещо друго, на хора, които не са си променили адреса с настоящия и т.н., както и на българите живеещи в страната - над 1 млн. гласоподаватели ще обърка сметките." - коментира Манов.

Чуйте целия разговор в следващото видео: