За какво служи депутатската карта?

Депутатската карта не дава достъп до автономни сгради

02.11.2015 | 18:06 Редактор: Васил Детелинов
За какво служи депутатската карта?

За какво служи депутатската карта? През изминалата седмица едно размахване на пропуска за Народното събрание на публично място постави въпроса какви привилегии получават народните представители с нея. Може ли с картата хората, на които сме гласували доверие, да влизат в учреждение, офис, театър или дома ни и на достъп до каква информация дава право тя?

След като положат клетва, народните представители заедно с Конституцията получават и депутатска карта. Тя съдържа техните биометрични данни и служи за гласуване в пленарната зала. Оказва се обаче, че картата не дава никакви привилегии на ползвателите й, а само морални задължения, обяснява председателя на правната комисия Данаил Кирилов. 

Привилегиите идват от правилника на Народното събрание - като безплатно ползване на автомобил на парламента, карта за градски транспорт. Право на сътрудници и дори квартира за сметка на държавата, ако депутатът не е софиянец. Тези облаги обаче не са изписани на депутатската карта. Там освен снимката и името на притежателя, ,на гърба й има кратък текст, който казва, че :

"Държавните и местни органи и техните администрации са длъжни да оказват съдействие на народния представител и да му предоставят при поискаване сведения и документи във връзка с изпълнение на правомощията му. Народният представител има право да посещава всички държавни и местни органи- министерства, ведомства, учреждения и организации."

Депутатската карта обаче не позволява достъп до автономни сгради като университети, например. С нея депутатът не може да влиза в движимо или недвижимо имущество на гражданин, ако установи , че там се извършват закононарушения. Той може само да информира за това органите на реда, но не и да се намесва.

Отговорите потърсиха Васил Детелинов и Цветан Атанасов.