Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Оманският фонд съди България заради КТБ

Ако е заведен такъв иск, то съвсем скоро в Министерство на финансите и МС ще се получи уведомлението за арбитраж, обясни адвокат Дерменджиев

08.07.2015 | 22:58 Редактор: Ирина Георгиева
Оманският фонд съди България заради КТБ

Държавният резервен фонд на Оман е предприел правни действия срещу българското правителство заради КТБ, съобщава Reuters, позовавайки се на свой източник във Фонда.

Държавния общ резервен фонд на Султаната на Оман притежава 30% дял в доскорошния четвърти по големина кредитор в България, който фалира през 2014 г. и предизвика една от най-тежките финансови кризи в страната от 1989 г. насам, пише още агенцията.

Основният акционер в КТБ Цветан Василев бе обвинен в присвояване на средства от банката. Независим одит, разпореден от БНБ, пък принуди КТБ да отпише близо две трети от активите си. Производствата по несъстоятелност на заемодателя и в момента са в ход, пише Investor.bg.

Междувременно консорциум от инвеститори, включително Оманския фонд, подаде предложения за оздравяване на КТБ през октомври, но месец по-късно БНБ лиши кредитора от лиценз.

"Делото е в европейските съдилища", каза източник от фонда, пожелал анонимност.

"Нашите искания са да се възстанови балансовата стойност на инвестицията ни от деня, в който банката бе спряна, както и лихвите", добави източникът.

"Министерство на финансите не разполага с информация за започнати дела срещу българската държава в европейските съдилища, нито за регистрирани арбитражни дела срещу България по инициатива на Държавния общ резервен фонд на Султаната на Оман", заявиха от финансовото ведомство в отговор на въпроси на Reuters.

"Мястото, където се водят инвестиционни спорове - това е Вашингтон. Всеки един чуждестранен инвеститор в държава като прецени, че е отчуждена инвестицията му с актове на държавата или с актове на органи, за които държавата отговаря - може да придяви претенции за изгубена инвестиция във Вашингтон.  Тази спогодба е малко по-специфична и се отнася за чуждестранни инвестиции в друга държава и действа много по-бързо и ефективно, когато започне арбитражният процес." - обясни адвокатът Ивайло Дерменджиев в предаването Денят Он Ер.

"Ако действително е заведен такъв иск във Вашингтон, то съвсем скоро Българската държава ще получи в Министерство на финансите и МС т. нар. уведомления за арбитраж, където ще бъде поканена да участва в арбитражен процес във Вашингтон. Държавата, мисля е страна по два такива спора." - допълни адвокат Дерменджиев.

"Малко знаят, че тези дела, които се водят във Вашингтон и приключат, след това не се водят никакви съдебни спорове по тях и влизат незабавно в действие. Подписали сме тази конвенция и няма как да не зачитаме решенията на Арбитражния съд във Вашингтон." - подчерта експертът.

Чуйте: