Парламентът утвърди правила за избор на подуправители на БНБ

Менда Стоянова: В процедурните правила не може да има допълнителни изисквания, освен тези - записани в закона

08.07.2015 | 12:28 Редактор: Ирина Георгиева
Парламентът утвърди правила за избор на подуправители на БНБ

Парламентът утвърди процедурни правила за избор на трима подуправители на БНБ  ръководител на управление "Банков надзор", ръководител на управление "Банково" и ръководител на управление "Емисионно", съобщи БНТ. 

По силата на Закона за БНБ НС избира подуправителите по предложение на управителя на банката, който трябва да внесе писмено предложение до Комисията по бюджет и финанси чрез председателя на парламента при възникване на законово основание.

Предложението за кандидати за подуправители трябва да е придружено с писмени мотиви, подробна автобиография и документи, удостоверяващи професионализма им в областта на икономиката, финансите и банковото дело и др.

Писмени въпроси към кандидатите ще могат да бъдат изпращани до Комисията по бюджет и финанси от юридически лица с нестопанска цел, от професионални организации и от средствата за масово осведомяване. 

Кандидатите ще бъдат изслушани първо в открито заседание на Комисията по бюджет и финанси. Изборът на подуправителите ще се състои в пленарната зала на НС в заседание, което ще се излъчва в реално време в интернет чрез електронната страница на парламента.

На заседанието кандидатите ще бъдат представени от управителя на БНБ, след което ще се проведат разисквания. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Ако кандидатът не получи необходимите гласове, НС ще приеме решение за откриване на нова процедура за избор.

В процедурните правила за избор на подуправители на БНБ не може да има допълнителни изисквания, освен тези - записани в закона. Това коментира народният представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова по време на дебатите за приемането на процедурни правила за условията и реда за предлагането на кандидати за подуправител на БНБ, предаде агенция "Фокус".

"Изискванията за заемането на определена длъжност са записани там." - каза Стоянова.

В една от точките е записано, че проверяването на документи за експертизата на кандидата в банковото дело също така е записано в закона, каквото предложение имаше, отбеляза Стоянова.

"Там се поставили различни документи." - коментира тя.

Депутатът поясни, че това дали кандидат за подуправител на БНБ е бил част от управителния съвет на фалирала банка, може много лесно да провери от автобиографията, която е прикачена към необходимите документи за кандидатстване.

"От там може да се види дали лицето е било част от управителния съвет на банка изпаднала във фалит." - поясни Менда Стоянова.