Имало индикации за фалита на КТБ от основаването й, установи временната комисия

Било ясно и че банката работи като финансова пирамида

08.07.2015 | 14:31 Редактор: Мариета Иванова
Имало индикации за фалита на КТБ от  основаването й, установи временната комисия

От създаването й КТБ е функционирала като финансова пирамида с  връх нейният мажоритарен собственик. До този категоричен извод е достигнала временната парламентарна комисия, създадена да проучи факти около случая, предава БТА, позовавайки се на изказване на Снежана Дукова от ГЕРБ.

Тя допълни още, че по депутатите от Комисията по безспорен начин доказали, че четвъртата по големина банка до 2014 година „има вина“, която била съотносима към „държавните институции, които били ангажирани да следят развитието на банките и да променят индикативно тяхното състояние, ако се налага“.

„Също така по безспорен и категоричен начин доказахме, че всичко се е случвало пред погледа на Надзора на БНБ и на ДАНС - двете основни институции“, добави депутатът. Лично за нея вина имали и одиторските фирми - три, които са правили ревизиите в банката, но прокуратурата трябвало да каже дали са прикривали или просто не са видели това, което се случва. Но индикации за фалита на КТБ е имало, това са могли и ДАНС, и надзорът на БНБ да видят с просто око“, подчерта Дукова.

По думите й „те са проспали този момент“.

Още по темата

Временната комисия е установила още, че източването на частния трезор е ставало чрез свързани фирми като парите са прехвърляни без всякакви обезпечения.

„Дружества са били създадени с вчерашна дата - днес те получават кредити от КТБ, на другия ден ги препродават, тези активи отново се препродават и така се губи периметърът, финалът на самото действие, като всичко по един или друг начин се връща към мажоритарния собственик“, описа схемата Снежана Дукова.

Тя уточни, че това бил единият принцип.

Вторият е банковите лихви по някои влогове да бъдат договаряни индивидуално за някои важни личности с много висок лихвен процент. Това по същество е и принципът на функционирането на самата банкова пирамида, разясни депутатът.

Дукова уточни, че констатациите в доклада са много персонални, конкретни и ясно казани, но не може да навлезе в детайли и имена, тъй като това е задължение на синдиците, които в рамките на 6 месеца са длъжни да публикуват списъци с всички лица, злоупотребили с власт или получавали ползи.

Като резултат от работата на комисията Снежана Дукова отчете приетата промяна за падане на банковата тайна. Предстоят и законови изменения, свързани с надзора на БНБ, с функциите на ДАНС.