Разпитаха Иван Костов по делото КТБ

Бившият премиер каза още, че е крайно време да бъде направена съдебната реформа, за да спрат политическите поръчки срещу него

08.07.2015 | 14:11 Редактор: Васил Детелинов
Разпитаха Иван Костов по делото КТБ

Бившият премиер Иван Костов беше разпитан в Столичното следствие по делото КТБ. Костов даде показания заради преференциалния си влог в банката на Цветан Василев. На излизане от следствието бившият председател на ДСБ обяви, че през последните 25 години срещу него и семейството му се изпълняват политически поръчки.

Разпитът на Иван Костов продължи повече от час. Бившият премиер беше категоричен, че не съществува документ, с който да е предоговорил преференциалната си лихва върху депозита от 155 хиляди лева в КТБ в стандартна. Ако има такъв, наблюдаващите прокурори да го покажат, призова Костов. Той обясни, че едностранно предсрочно е прекратил специалния си влог и е понесъл санкция като вложител, без да навреди на банката.

Според Костов сега прокуратурата изпълнява поръчки на тези, които са нападнали банката. Заяви, че ако е бил на мястото на Пламен Орешарски нямало да допусне прокуратурата и полицията да влязат в КТБ. Бившият премиер каза още, че е крайно време да бъде направена съдебната реформа, за да спрат политическите поръчки срещу него. 

Костов прогнозира, че ако делото в международния арбитражен съд във Вашингтон приключи в полза на Оманския фонд, то виновен за фалита на КТБ ще бъде българската държава, която не е защитила чуждите инвестиции. Според него арбитражният съд ще даде и отговор на въпроса кой стои зад фалита на банката.

Репортаж на Васил Детелинов.