Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Анализатор: Ще имаме коалиционно правителство, трябват ясни договорки и публичност

ЕС по никакъв начин не ни е виновен - проблемът е в нашите политици, заяви доц. Светослав Живков

08.05.2024 | 21:06 Редактор: Толя Стоянова

"Досега нямахме случай европейски избори с парламентарни, но и това ще видим. Слабо вероятно е да има сериозни проблеми. Администрацията на ниво ЦИК се понаучи. Изборите ще са тежки от техническо естество. И двата избора са с пропорционално гласуване, и двата са с хартиено и машинно гласуване", коментира изборният експерт доц. Светослав Живков в предаването "Денят ON AIR".

По думите му за стабилно управление отговорните политически сили трябва да са с по-голямо представителство.

"Стабилно управление може да има и тогава, когато има ясни споразумения за формиране на коалиция. Така или иначе, ще имаме коалиционно правителство, въпросът е то да бъде с ясно разписани коалиционни договорки и да има публичност. Не случайно имаме ниска избирателна активност и висока доза протестен вот", каза доц. Живков пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос да очакваме ли отново ниска избирателна активност, той отговори, че това зависи от политическите играчи и от кампаниите и призова политиката да бъде борба, но на идеи.

"Парламентарните избори са по-важните, но това не означава че евроизборите са маловажни. Ние живеем в ЕС и е крайно време българските представители в европейските органи да започнат да отстояват българския интерес, да започнем да участваме активно във взимането на решения на европейско ниво. ЕС по никакъв начин не ни е виновен - проблемът е в нашите политици", категоричен е доц. Живков.

По думите му "Синя България" се е постарала да обедини много на брой формации.

"Така наречените големи партии, които се брояха за десни, до голяма степен отстъпиха от десните позиции, включително ГЕРБ. Виждаме микс от левичарски и лявоцентристки политики. Десният избирател е непредставен. Нашият успех в София на местните избори показа именно това. Българските избиратели се нуждаят от десни политици", добави изборният експерт.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа