Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Румен Леонидов: И гений да дойде тук, не може да ни оправи с вълшебна пръчка

Общество, което казва "не ми пука", е обречено, коментира писателят

07.05.2024 | 21:20 Редактор: Елеонора Танева

"Трябва да сме щастливи от Възкресението, но нашето възкресение няма да се случи с паленото на свещи, разкаяние, нямаме зрялост в обществото. За всичко това вината не може да я търсим в политиците, ние ги избираме, мразим, разочароваме. Тези първи 35 г. на българския демократ не са чисти години, те са мръсни, замърсени са от миналото. Предава се от родители на деца като отчаяние "всички българско е скапано", заяви писателят Румен Леонидов в студиото на "Денят ON AIR". 

Той посочи, че нямаме разумни водачи, нямаме духовни, интелигентни лидери.

"Имахме приличен министър-председател, но той като габарити не подхожда на нашите мъжкарски представи, че трябва да е с мускули, шкембе, да говори на ръба на циничното" каза Леонидов.

По думите му успешният политик трябва да бъде мъдър тактик и стратег. В ефира на Bulgaria ON AIR писателят заяви, че положението в страната не е толкова зле, че всички да се оплакват: "Не сме толкова зле, никой не е умрял от глад, не съм виждал и ромите да ровят в кофите. Има ситуации и гений да дойде тук, не може да ни оправи с вълшебна пръчка".

Писателят е убеден, че в училище трябва да се изучава вероучение, естетика, история на религиите. 

"Изборът винаги е да вземем по-малкото зло, намери трети, четвърти, търси, организирайте се, едно общество, което казва "не ми пука", то е обречено", заяви Леонидов.

Очакванията му са да има борба и в църквата при избора на нов български патриарх. 

"Виждаме силното влияние на руската църква върху Светия синод, на гръцката от друга страна. Който и да вземе властта, няма да е за много дълго, ще настъпят други проблеми. Това показва, че най-здравата и духовна част от нашето общество е разделена на 3/4 срещу 1/3. Духовността не е на почит в целия свят", коментира още писателят. 

Румен Леонидов завърши с думите, че шанс за спасение има в ценностите от миналото, от старите българи: "Тогава сме имали истински царе, истински духовни водачи, които са готови да сложат ръка в огъня и да я държат там, докато зъбите им не станат на прах".

Гледайте целия разговор във видеото.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа