Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Явор Куюмджиев: Цената на тока скача, ако ремонтът на V блок на "Козлодуй" се удължи

Над 60% от газа в Европа продължава да е руски, каза енергийният експерт

07.05.2024 | 20:51 Редактор: Беатрис Младжова

Спряха V блок на АЕЦ "Козлодуй" за ремонт и първо зареждане с американско гориво.

"Това е вече трето или четвърто поколение на американското гориво. Проблемите с ядреното гориво са сериозни, могат да доведат до ядрена катастрофа и до спиране на блока за по-дълго време, което ще доведе до кризи заради непроизвеждането на електроенергия. Предстои да видим какво ще стане с френското гориво, което тепърва ще бъде лицензирано. Те самите още не са започнали собственото производство, а го асемблират. План "Б" е да продължим да слагаме руско гориво в VI блок докато имаме", заяви енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него ако ремонтът на V блок на АЕЦ "Козлодуй" продължи по-дълго от обикновеното, сме изправени пред криза.

"Ако за по-дълъг период се наложи да излезе от употреба, ще изпаднем в криза и цената на електроенергията ще се вдигне. 45 дни обикновено е продължителността на един такъв ремонт. Има много дейности, които се извършват по време на един планов ремонт. Предстои ремонтът и на VI блок през ноември", допълни експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Куюмджиев е на мнение, че договорът с "Боташ" им проправя път към пазарите в цяла Европа.

"Всичко подлежи на предоговаряне. Въпросът е какво ще предложиш на този отсреща. Този договор с "Боташ" на практика им отваря пазарите в цяла Европа. Отворихме кутията на Пандора като ги пуснахме на европейския пазар. В наш ущърб е този договор - €2,5 млрд. за 13 години, които ще си ги платим, няма къде да отидем. Теоретично можем да използваме договора да изнасяме до Молдова и Русия, но защо "Боташ" да ни оставят да го правим? Ние не сме им необходими", коментира гостът.

Над 60% от газа в цяла Европа продължава да е руски, подчерта експертът.

"Спрямо цените, които можехме да имаме по дългосрочния договор с "Газпром", може би газът е с около 20% по-скъп. Ако сравняваме с цените преди войната е в пъти по-скъпо, въпрос на гледна точка е. Като кажат "Европа била свалила потреблението на руски газ само на 10%". Това е по директните договори и става въпрос главно за втечнен газ. Над 60% от газа в Европа продължава да е руски", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа