Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Панев, ПП-ДБ: Предизборната кампания е мръсна, ГЕРБ и ДПС подклаждат огъня

"Ако рекламата се ограничи, ищахът на хората ще да играят хазарт ще намалее", смята депутатът

30.04.2024 | 20:18 Редактор: Вяра Димова

Колкото по-дълго работи един парламент без ясно мнозинство, толкова повече популистки закони приема. Това мнение изрази депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Владислав Панев в "Денят ON AIR", коментирайки извънредното заседание на депутатите. 

"Би трябвало да се гласува и ветото на президента върху Закона за инвестициите. Не мисля, че интересът на данъкоплатците и на инвеститорите е държавата да бъде безконтролна", каза той.

Окончателно депутатите забраниха рекламата на хазарт във всички медии. Решението беше взето единодушно. 

"Не знам защо вносителите толкова се забързаха. Има епидемия от хазарт, на която парламентът трябва да даде отговор. Той донякъде е адекватен. Най-важното е тези промени да останат и занапред", настоя Панев.

Според него, ако хазартно зависимите намалеят дори с 2% вследствие на промените, "една дупка в бюджета от 200 до 400 млн. ще си заслужава".

"Не знам дали ще има такава дупка. Това ще го кажат от финансовото министерство. Ако рекламата се ограничи, ищахът на хората да играят хазарт ще намалее. Популярни лица са по рекламите за хазарт - това допълнително усилва мотивацията на хазартно зависимите", подчерта депутатът пред Bulgaria ON AIR.

По повод приетия таван от 15% надценка на хляба до края на 2024 г. Панев посочи, че "се връщаме в 80-90-те години".

"Популистка мярка. Промените за ДДС-то за хляба, брашното, търговската надценка бяха включени преходни и заключителни разпоредби от Закона за хазарта", добави той.

Панев прогнозира, че кампанията за изборите ще протече със скандали, които целят да отвратят хората от политиката.

"Важно е да призова хората да излязат да гласуват на 9 юни, и за европейски, и за български парламент. Само така ще намалее контролираният вот. Целта на тези, които инспирират такива скандали и подклаждат огъня, ГЕРБ и ДПС, имат очевиден интерес от по-ниска избирателна активност. Да се вадят в жълтите медии информации - отделни снимки, разпити на свидетели, извадени от контекста, е мръсна игра", смята депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Ще бъдат вадени много случаи до края на предизборната кампания, тъй като залогът е изключително голям, изтъкна още той.

"Днес ГЕРБ и ДПС нямат мнозинство да отхвърлят ветото на президента върху Закона за инвестициите. Ако мръсната кампания продължи, да се запитаме дали в 50-ото НС няма да могат да отхвърлят вето на президента", уточни още Панев.

По думите му логично е в началото на 50-ото НС да се сложи пакет от промени и уточни: "Промени в регулаторите, службите, и да видим дали можем да съберем мнозинство около такива реформи".

Ако няма воля за подобни реформи, няма смисъл да влизаме в разговори за управление, завърши Панев.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.