Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нели Куцкова: Новият служебен правосъден министър не ми вдъхва доверие

"Не ми се вижда човек, който ще се опита да прокара някакви реформи", каза бившият председател на Съюза на съдиите

12.04.2024 | 19:50 Редактор: Искра Ангелова

Вече бившият главен секретар на МВР Живко Коцев сам потърсил главния прокурор, а по-късно е дал показания. Това заяви градският прокурор на София Илиана Кирилова.

"Тук нещата са дума срещу дума, не съм чула да са събрани доказателства. Въобще много странни отношения между главния секретар на МВР и и.ф. главен прокурор. Такива едни махленски срещи и договорки - кой на кого се е молил, кой на кого е искал. Има си правила, по които, ако някой се страхува, че ще бъде обвинен за престъпление, може да действа", каза бившият председател на Съюза на съдиите Нели Куцкова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ от всичко, което е изтекло до момента в медиите, няма положителен герой.

"Може би единственият симпатичен е кученцето. Това са неща, от които може и да излезе престъпление, но това сочи за липса на хигиена на контактите, каквато хигиена са длъжни да спазват всички хора с власт. Колкото по-голяма ти е властта, толкова повече трябва да внимаваш с кого контактуваш. Очевидно тук хигиената е под нулата", допълни Куцкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че фактът, че се поддържат контакти с подозрителни хора, е тежко нарушение на служебните задължения.

"Ако теоретично погледнем, че Димитрови са се занимавали с контрабанда - това трябва да се докаже. Ако се твърди, че Петя Банкова е била техен съучастник, това също трябва да се окаже. Твърдението, че са поддържали контакти с подозрителни хора не е доказателство. Надявам се, че след като има такива обвинения, да се стигне до доказването им", коментира още гостът.

Бившият председател на Съюза на съдиите поясни, че четенето на СРС-та публично е нарушаване на закона за СРС-тата, освен ако наблюдаващият прокурор не е разрешил.

"Кой разреши публично оповестяване на доказателства, събрани в евентуално досъдебно производство? И ако се стигне до съдебен процес - тези доказателства са изначално компрометирани. И ако тези, които са говори първо едно, след това се откажат от показанията, оказва се нещо друго - пак данъкоплатците ще плащат обезщетение. Всички хора са отвратени от всичко, което се случва, как да ги стимулираш да гласуваш?", попита Нели Куцкова.

Тя е категорична, че паралелно правосъдие не може да има.

"Правосъдието е едно, останалото е престъпление. Много отдавна се знаеше за Петьо Еврото и неслучайно прякорът му е още от времето, когато е бил следовател. Аз лично не го познавам, но съм чувала. Но това, което се разкри, е потресаващо. Чадърите станаха много и се държат на различни места, хората не могат да се ориентират", добави Куцкова.

Попитана дали има доверие на служебния правосъден министър, тя отговори: "Не я познавам, но не ми вдъхва доверие, признавам си. Не ми се вижда човек, който ще се опита да прокара някакви реформи".

Гледайте целия разговор във видеото.